Quiche lorraine

Ik was vroeger echt verzot op de quiche lorraine. Gewoon als simpel hapje op zondag tijdens de Eredivisie, als makkelijke lunch of heerlijk als avondeten. Dit gerecht kun je echt op ieder tijdstip van de dag eten. Gezien ik al enige tijd vegetariër/veganist ben, had ik dit gerecht al super lang niet gegeten. Eerlijk toegegeven had ik gewoon onwijze cravings naar quiche. En toen dacht ik, waarom maak ik hier geen vegan variant op. Supermakkelijk door de verre ontwikkeling van vlees- en zuivelvervangers en het gebruik van tofu. En met kruiden kom je gewoonweg heel ver. In de ingrediëntenlijst kom je zwart zout tegen. Ik gebruik dit vaak in combinatie met tofu als vervanger voor ei. Zwart zout geeft namelijk een zwavelige smaak af, iets wat je met ei van nature hebt. Zo lijkt jouw tofu nog meer op ei. Geniet ervan!

Ingrediënten ( 6 – 8 personen)

 • 1 rol hartig taartdeeg (Tante Fanny)
 • 500 gr tofu
 • 50 ml soja kookroom
 • 1 el maïzena
 • 1 tl Franse mosterd
 • 1 el citroensap
 • 1 tl uienpoeder
 • 2 el kurkuma
 • 2 knoflooktenen
 • 1 tl gerookte paprikapoeder
 • Snuf peper en ‘Kala Namak’
 • 1 prei
 • Vegan spekreepjes (Vivera)
 • Vegan geraspte kaas (AH)

Bereidingstijd

 • +/- 20 min voorbereiding
 • +/- 40 min. oven

Keukenhulpjes

Staafmixer
Taart/quiche vorm
Mengkom

Ready, set, bake……..

DE VOORBEREIDING – Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de tofu in een mengkom en trek met een vork uit elkaar. Voeg vervolgens de aquafaba, het meel, de mosterd, het citroensap, de uienpoeder en kurkuma toe. Mix het mengsel met de staafmixer tot een glad beslag. Het beslag mag ongeveer dezelfde dikte hebben als pannenkoekenbeslag. Is je beslag dus vrij dik, voeg dan wat amandelmelk toe. Voeg een flinke snuf zout en peper toe en laat even staan. Snijd de prei in halve ringen en spoel even af met water zodat je de aarderesten verwijdert.

RONDE 1 – Zet een koekenpan op het vuur met olijfolie en bak de spekreepjes. Ik vind het lekker om een extra rooksmaak toe te voegen dus ik doe er wat gerookte paprikapoeder bij. Als de spekreepjes bijna klaar zijn voeg dan de halve preiringen en twee geperste knoflooktenen toe en bak tot deze glanzen. Vet de taartvorm in met plantaardige boter of olie. Leg het deeg in de taartvorm en prik gaatjes in de bodem.

OVENTIJD – Voeg het preimengsel toe aan het tofu mengsel en roer goed door elkaar. Giet het tofumengsel in de taartvorm en verdeel gelijkmatig in de vorm. Top af met een lekkere laag vegan kaas en zet in de oven. Check na 30 min. even of de quiche toevallig al klaar is want we willen niet dat ie droog wordt. Prik een satéprikker in het midden van de quiche. Wanneer er nog nat mengsel aan zit dan moet de quiche nog even. Herhaal dit na 5 min. weer tot de quiche klaar is. Smakelijk eten!

Een gedachte over “Quiche lorraine

 1. Sabine

  Hoi Isabel, ik zat je recept voor quiche lorraine te lezen en zag dat je in de ingrediëntenlijst soja kookroom hebt staan, maar in de beschrijving heb je het over aquafaba. Welke is het? Lijkt me leuk om deze te maken als hapje voor een feestje. Groetjes, Sabine

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s