Focaccia

Focaccia is een Italiaans platboord dat je als hartige snack, bij de soep of als lunchbroodje kan eten. Ik heb alleen nooit geweten dat het zo makkelijk was om een focaccia zelf te maken. Dit gezegd hebbende wil ik natuurlijk geen Italiaanse ruiten ingooien, maar zonder keukenhulpjes is het mij prima afgegaan. Heb je wel een keukenmachine voel je dan zeker vrij deze te gebruiken. Als jij het keukenleven makkelijker kan maken, waarom niet! Ik heb voor deze variant gekozen voor gedroogde rozemarijn, zongedroogde tomaat en verse knoflookplakjes. Met de toppings kun je eindeloos variëren dus dat raad ik ook zeker aan. Ik maakte er ook al één met groene olijven, zongedroogde tomaat, gedroogde rozemarijn en zeezout. SUPER YAMM! Zo blijf je jezelf en je vrienden en familie verrassen met al dat lekkers wat uit jouw oven komt.

Ingrediënten (6 – 8 personen)

  • 500 gr bloem
  • 7 gr gist
  • 10 gr zout
  • 30 ml olijfolie (extra vierge)
  • 340 nl lauwwarm water

Bereidingstijd

  • +/- 2,5 uur rijzen
  • +/- 25 min. oven

Ready, set, bake……..

DE VOORBEREIDING – Maak eerst je handen schoon en pak vervolgens een grote mengkom waarin je het deeg gaat bereiden. Meng de bloem met het zout en gist. Schenk er vervolgens de olijfolie en het water bij. Ik heb het deeg met mijn handen gemengd maar je kunt dit uiteraard ook met een keukenmachine doen. Het deeg wordt heel plakkerig wat een goed teken is. Meng ongeveer 10 min goed door elkaar en haal de restjes zo veel mogelijk van je handen of deeghaak af. Pak vervolgens een andere meng kom en vet deze in met wat olijfolie. Dit is waar je jouw deeg in gaat laten rijzen. Haal het deeg uit de eerste mengkom met een deegspatel (zo’n siliconen bakspatel) en laat het netjes in de geoliede mengkom vallen. Dek het af met huishoudfolie en laat een uur reizen op kamertemperatuur.

RONDE 1 – Als het goed is, is je deeg nu minstens 2 keer zo groot. Olie de bakvorm in en laat het gerezen deeg m.b.v. een deegspatel in de bakvorm glijden. Trek het deeg voorzichtig uit elkaar zodat het de bakvorm vult. Je kan de bakvorm ook een beetje heen en weer schuiven. Zorg ervoor dat het deeg zo veel mogelijk luchtig blijft, dus gebruik geen grof geweld. Veert het deeg te veel terug bij het uitrekken, laat het dan nog even rusten en pak het daarna weer verder op. Leg de toppings die jij gekozen hebt op het deeg, gooi in een vloeiende beweging nog wat extra olijfolie eroverheen én prik met je vingertoppen een aantal keer op verschillende plekken in het deeg. Laat dit vervolgens nog 1 uur rijzen.

OVENTIJD – Verwarm de oven op 200°C. Zodra de oven verwarmd is en het deeg het laatste uurtje gerezen is dan kun je de bijna focaccia in de oven schuiven. Zet de timer op 20 – 25min. Check bij het afgaan van de wekker of het brood aan de bovenkant een mooie lichtbruine kleur heeft, zo niet laat nog even 5min. staan. Haal het brood uit de oven en laat afkoelen op een rooster (zonder bakvorm).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s