Nasi met krokante tofu

Tijd voor nasi! De naam nasi goreng komt uit het Indonesische en Maleisische taalgebied: “nasi”, dat gekookte rijst betekent, en “goreng”, dat gebakken betekent. Wist je dat dit gerecht in Indonesië wordt gezien als nationaal gerecht? Mocht je dit dus ook zo fantastisch vinden net als ik, dan zou ik dit land zeker op je to-do lijstje zetten.
Ik heb schijnbaar dus ooit een nasi gemaakt die bij mijn vriend is blijven hangen. Dus toen hij laatst vroeg of ik die weer eens wilde maken, kwam het echt aan op “we gaan het proberen”. Ik had namelijk geen idee meer wat ik er allemaal in had gedaan LOL! Verbazingwekkend genoeg is het echt een superlekker gerecht geworden. Niet te vergelijken met de Nasi’s van Aziatische bodem, maar wel eentje die vaker in mijn keuken gemaakt zal worden.

Tip: bereid de rijst minstens een halve dag van tevoren zodat deze goed afgekoeld is. Anders krijg je het nooit voor elkaar om de rijst goed te bakken omdat ie dan te warm is en het garingsproces doorgaat.

Ingrediënten (3 – 4 personen)

 • 300 gr basmatirijst
 • 500 gr tofu
 • 250 gr taugé
 • 1 prei
 • 1 rode paprika
 • 2 stengels bosui
 • 2 knoflooktenen
 • 2 sjalotjes
 • 1 cm verse gember
 • Gebakken uitjes

Ingrediënten marinade

 • 2 el ketjap manis
 • 1 el sambal oelek
 • 1 tl laos
 • 0.5 tl chilipoeder
 • 0.5 tl korianderpoeder
 • 0.5 tl citroengras poeder
 • 0.5 tl kurkuma
 • 0.5 tl komijnpoeder
 • 0.25 tl kaneel
 • 2 tl keukenzout
 • 0.5 tl gemalen zwarte peper

Bereidingstijd

 • +/- 10 min voorbereiding
 • +/- 20 min bereiding

Keukenhulpjes

Wok
Mengkom
Vergiet

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Bak de rijst van tevoren volgens aanwijzing op de verpakking en laat afkoelen. Snijd de prei in halve ringetjes en was af met water om de aarderesten af te spoelen. Snijd de paprika in blokjes, de bosui in ringetjes, hak de knoflooktenen en gember fijn en snipper de sjalotjes.

RONDE 1 – Meng voor de marinade de ketjap met sambal en de gedroogde kruiden. Snijd de tofu in blokjes. Ik knijp de tofublokjes uit met behulp van een dunne linnen doek zodat ze lekker krokant worden. Heb je dit niet dan moet je ze gewoon extra lang bakken. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de tofu krokant. Breng op smaak met een klein beetje ketjap, peper en zout.

RONDE 1 – Meng voor de marinade de ketjap met sambal en de gedroogde kruiden. Snijd de tofu in blokjes. Ik knijp de tofublokjes uit met behulp van een dunne linnen doek zodat ze lekker krokant worden. Heb je dit niet dan moet je ze gewoon extra lang bakken. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de tofu krokant. Breng op smaak met een klein beetje ketjap, peper en zout.

RONDE 2 – Verhit een scheutje olijfolie in een wokpan en fruit hierin de sjalot, knoflook en gember. Voeg vervolgens de paprika, prei en doperwten toe en wok voor 5 min. Voeg nu de rijst toe en bak even kort mee. Giet de marinade bij de rijst en bak op hoog vuur mee. Voeg als laatste de taugé toe en schep even kort door het gerecht.

RONDE 3 Schep de nasi op een bord, beleg met de bosui, gebakken uitjes en de krokant gebakken tofu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s