Gevulde portobellos

Voor de oer-Hollander is dit misschien (nog) niet een bekend product. Portobello is eigenlijk een volgroeide versie van de kastanjechampignon, waarvan de hoed volledig geopend is. Het heeft een vlezige structuur en voornamelijk nootachtige smaak. Dit is dus ook een goede vervanger voor pulled-meat, evenals bijna alle eetbare paddenstoelen. Dit is een kei lekker, licht en toch vullend gerecht. En je kunt de vulling van de portobello natuurlijk eindeloos wisselen. Portobello’s liggen overigens het hele jaar in het schap van de supermarkt. Ze zijn op de markt slechts te vinden in het seizoen, helaas want deze zijn vaak een stuk groter dan die van de supermarkt. Wat betreft de vegan spekjes zijn er een aantal opties. Zo heb je de AH-huismerk vegan spekjes, Lidl huismerk vegan spekjes of Vivera plant-spekjes. Dit recept is goed voor zowel lunch als diner!

Mocht je je nu afvragen waar die portobello op de foto ligt, hij ligt er echt haha!

Ingrediënten (3 – 4 personen)

 • 300 gr couscous
 • 1 knoflookteen
 • 1 witte ui
 • 100 gr feta
 • 100 gr bladspinazie
 • 25 gr pijnboompitten
 • 4 el zongedroogde tomatenreepjes
 • 1 pak vegan spekjes
 • 0,5 aubergine
 • 0,5 blokjes paddenstoelenbouillon
 • 3 takjes verse tijm
 • Scheutje olijfolie
 • Versgemalen peper

Bereidingstijd

 • +/- 15 min voorbereiding
 • +/- 20 min bereiding

Keukenhulpjes

Waterkoker

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Verwarm de oven voor op 200°C. Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Snijd de aubergine in kleine blokjes. Schraap het bruine gedeelte van de binnenkant van de portobellos eruit (bewaren).

RONDE 1 – Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook en ui. Voeg de vegan spekjes toe en bak ze zo goed mogelijk krokant. Voeg vervolgens de aubergine en het binnenste van de portobello toe. Ris de tijmblaadjes van de takjes en voeg deze ook toe. Voeg vervolgens de zongedroogde tomaat toe en na 5 min. de spinazie. Draai het vuur uit zodra de spinazie geslonken is.

RONDE 2 – Vul de portobellos met het groentemengsel. Rooster ze in 10 min. al een beetje gaar in de oven op een bakplaat. Kook ondertussen wat water in de waterkoker. Doe de couscous in een steelpan en verkruimel een half blokje paddenstoelenbouillon erover. Schenk het warme water over de couscous tot dat deze 2cm onder water staat en roer even door. Doe de deksel op de pan en laat weken.

RONDE 2 – Bak een handje pijnboompitten in een koekenpan. Schep wat couscous en het overige groentemengsel op een bord. Haal de portobellos uit de oven en zet deze op het bedje couscous. Verkruimel hier de feta over en strooi de geroosterde pijnboompitten er als laatste overheen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s