Shepherd’s Pie met zoete aardappel

Ik had dit gerecht zelf nog nooit gegeten totdat mijn schoonmoeder ‘m een paar jaar geleden voorschotelde. Daardoor vond ik het ook best lastig om de smaak te bepalen wanneer je zelf nog nooit een échte echte hebt geproefd. Gelukkig kreeg ik van mijn vriend na het proeven van mijn versie het compliment dat ie heel dicht in de buurt van die van zijn moeder komt. Nou, daar doen we het voor toch! Voor wie niet weet wat een Shepherd’s pie is; Het is van origine een Engelse afgedekte ovenschotel van gehakt met aardappelpuree en allerlei groentjes. Vaak wordt de ovenschotel nog afgetopt met kaas waarna ie nog in de oven wordt gedaan, maar dit recept is zonder kaas en zonder gebruik van de oven.

Voel je vrij om vegan kaas toe te voegen voor de hartigheid en ‘m daarna even in de oven te zetten zodat de kaas kan smelten.

Ingrediënten (3 – 4 personen)

 • 2 zoete aardappels
 • 1 witte ui
 • 2 knoflooktenen
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 pak vers vegan gehakt
 • 0,5 grote winterpeen of 1 kleintje
 • 200 gr diepvries doperwten
 • 400 gr kikkererwten
 • 1 groene paprika
 • 250 gr kastanjechampignons
 • 400 gr tomatenblokjes
 • 4 el balsamicoazijn
 • 350 ml paddenstoelenbouillon
 • 1 el gedroogde tijm
 • 1 el gedroogde rozemarijn
 • 2 el gedroogde peterselie
 • 1 el korianderpoeder
 • Flinke scheut rode wijn
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Bereidingstijd

 • +/- 15 min voorbereiding
 • +/- 30 min bereiding

Keukenhulpjes

Gietijzeren pan
Maatbeker
Handstamper
Vergiet

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Hak de knoflooktenen fijn, snipper de ui en meet de gedroogde kruiden alvast af. Kook alvast wat water en maak de bouillon klaar voor gebruik. Spoel de kikkererwten goed af en laat uitlekken. Snijdt de winterpeen en groene paprika in blokjes. Schil de zoete aardappel en snijdt in blokjes. En hak de champignons in grove stukken.

RONDE 1 – Kook de zoete aardappel. De gaarheid kun je controleren door een vork in een zoete aardappel te steken. Wanneer deze er meteen langzaam vanaf glijdt, zijn je aardappels klaar. Verhit een scheutje olijfolie in de gietijzeren pan en fruit hierin eerst de witte ui. Wanneer deze glazig is, voeg je de knoflook en gedroogde kruiden (rozemarijn, tijm, peterselie, korianderpoeder) toe. Voeg vervolgens het gehakt toe en rul dit bruin. Voeg nu peen, paprika en tomatenblokjes toe en bak ongeveer 5 min mee. Nadat alles goed meegebakken is, kun je de rode wijn, balsamicoazijn en paddenstoelenbouillon toevoegen. Stoof dit voor ongeveer 15 min met de deksel op de pan.

RONDE 2 – Pureer de aardappel grof. Ik gebruik hiervoor een handstamper, maar je kunt ook een vork gebruiken. Doe de deksel op de pan en zet apart. Haal de deksel van de stoofpan en voeg de kikkererwten, doperwten, champignons, zout en gemalen peper toe. Proef het gerecht even om zeker te weten dat de smaken naar wens zijn, anders voeg je gewoon nog wat toe. Stoof dit nog 15 minuten met de deksel op de pan. Draai vervolgens het vuur uit, pak een kommetje en schep het gehakt mengsel in de kom. Leg daarbovenop de grof gestampte aardappelpuree en sluit af met nog wat gedroogde peterselie. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s