Roti met tempeh

Roti is denk ik het meest bekende Surinaamse gerecht dat veel Nederlanders graag eten. Maar wat die mensen waarschijnlijk niet weten en wat ik ook niet wist, is dat de naam roti niet verwijst naar het gerecht maar naar het ongerezen platbrood dat bij dit gerecht wordt gegeten en vaak dient als vork/lepel. Wat ik ook niet wist is dat het officieel uit de Indiase keuken komt. Hoe kan het ook anders als je alleen al kijkt naar de kleur en kruiden in het gerecht. Zo leer je nog eens wat! Anyway, mijn vriend en ik zijn ook groot roti fan. Echter deden wij deze altijd bestellen bij een voor Bredase begrippen bekende Surinaamse tent ‘Faffie’. Zij serveren ook een vegan roti met tofu die superlekker is, maar uiteraard wilde ik zelf experimenteren of ik het beter kan. Nou, het komt in de buurt. Deze combinatie is met roti pannenkoeken, maar het is natuurlijk ook heerlijk met witte rijst of voor de calorietellers onder ons zonder iets gezien er ook al aardappel in zit. Enjoy!

Ingrediënten (3 – 4 personen)

 • 1 pak roti pannenkoeken
 • 1 blik kokosmelk (light)
 • 200 gr tempeh
 • 500 gr aardappelkrieltjes
 • 1 bos paksoi
 • 250 gr sperziebonen
 • 1 witte ui
 • 1 knoflookteen
 • 2 el kerriepoeder
 • 1 el kurkuma
 • 1 el gerookte paprikpoeder
 • 2 tl komijnpoeder
 • 1 tl korianderpoeder
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl gemalen zwarte peper
 • 1 tl keukenzout
 • 0,5 tl chilipoeder
 • Maïzena (geweekt in water)
 • 500 ml groentebouillon

Bereidingstijd

 • +/- 10 min voorbereiding
 • +/- 40 min bereiding

Keukenhulpjes

Gietijzeren pan
Vergiet

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Meet alle kruiden af en meng door elkaar. Dop de sperziebonen en snijd de paksoi in repen. Spoel de paksoi af zodat er geen zand meer aan zit. Bereid de bouillon alvast en zet apart. Gebruik voor 500ml water 1 bouillonblokje. Halveer de tempeh (in de lengte) en snijd vervolgens reepjes van 2 à 3 cm.

RONDE 1 – Verwarm olijfolie in de gietijzeren pan. Fruit hierin de knoflook en de ui. Voeg vervolgens de rotikruiden en tempeh toe en bak voor ongeveer 5 min. Voeg hierna de kokosmelk toe en breng aan de kook.  Zodra het kookt, giet je er de bouillon bij tezamen met de krieltjes. Doe de deksel op de pan en stoof voor ca. 15 min.

RONDE 2 – Haal de deksel eraf en roer het gerecht even door. Gebruik een pollepel om de eventueel aangekoekte kruiden van de bodem af te schrapen. Voeg nu de sperziebonen toe en stoof weer met de deksel op de pan voor ongeveer 10 min. Voeg de laatste 5 minuten de paksoi toe.

RONDE 3 – Meng 2 el maïzena met 3 el water. Voeg de aangelengde maïzena toe tot dat je de juiste dikte hebt. Het duurt even voordat je resultaat ziet van de maïzena dus gooi het er niet allemaal in één keer bij.  Verwarm de pannenkoeken volgens de verpakking en eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s