Broccoli-Courgette Soep

Broccoli wordt door ons Nederlanders best veel gegeten en je kunt er ook heerlijk mee variëren wat betreft de bereidingswijze. Veel mensen bereiden alleen de roosjes van de broccoli omdat hier de meeste voedingsstoffen opgeslagen zijn, maar wist je dat je de steel ook kunt bereiden? Het is in ieder geval een supergezonde groente! De groente bevat veel antioxidanten waaronder bètacaroteen, vitamine C en E. Samen spelen deze antioxidanten een belangrijke rol in onze weerstand en de bescherming van weefsels tegen schade en veroudering. Ideaal dus tijdens de koude herfst en winterdagen. Ook bevat broccoli veel folaat (vitamine B11). Samen met vitamine C helpt folaat je energieniveau op peil te houden en bij de werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Om de soep van een body te voorzien, heb ik gekozen voor een vlezige groente tegenover de broccoli, namelijk courgette. Courgette heeft ook nog eens een frisse en neutrale smaak waardoor de smaak van broccoli niet overheerst wordt.

Ingrediënten (4 personen)

 • 1 broccoli
 • 1 courgette
 • 1 aardappel
 • 2 sjalotjes
 • 2 knoflooktenen
 • 0,5 verse rode peper
 • 1 cm verse gember
 • 1 tl kardamom poeder
 • 1 tl gemalen zwarte peper
 • 1 tl zout
 • 500 ml groentebouillon

Bereidingstijd

 • +/- 15 min voorbereiding
 • +/- 20 min bereiding

Keukenhulpjes

Staafmixer
RVS stoombloem (ik heb die van mij bij de IKEA gekocht)

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Snipper de sjalotjes, hak de knoflook en gember fijn en snijdt de rode peper in halve ringetjes. Snijd de courgette in blokjes, schil de aardappel en verdeel in 8 stukken en snijd de broccoliroosjes los van de steel. Je kunt zelf bepalen of je de steel ook nog wilt gebruiken of niet.

RONDE 1 Ik vind het fijn om de groente eerst klaar te stomen waardoor alle vitamines en voedingsstoffen niet kapot gekookt worden. Zet een laagje water in een soeppan en stoom hierin de groente ongeveer in 10 min gaar. Ik gebruik hiervoor een eenvoudige rvs-stoombloem van de IKEA.

RONDE 2 Haal de groente en het vocht uit de pan en doe er vervolgens wat olijfolie in. Fruit hierin de sjalot, knoflook, gember en peper. Voeg nu de kardamom poeder toe en bak even kort mee. Voeg vervolgens de groente toe en bak nog even 5 minuten mee. Voeg nu 1 bouillonblokje op 500 ml water toe en breng aan de kook. Zodra de soep begint te koken, draai je het vuur uit. Pureer als laatste de soep met een staafmixer. Voeg naar smaak peper en zout toe. En eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s