Gevulde Aubergine

Fun fact! Aubergine wordt door sommige Vlamingen en Nederlanders ook wel eierplant genoemd, afgeleid van het Engelse woord ‘Eggplant’. Best een gekke vergelijking aangezien de aubergine in de supermarkt/op de markt te herkennen is aan zijn paarse en ovalen vorm met een groen kroontje. Nu schijnen er dus ook wilde-aubergines te bestaan die wat weg hebben van kippeneieren, vandaar de benaming eierplant. Oh, en wist je ook dat aubergines op Nederlandse bodem geteeld worden? Onze kassensystemen zijn namelijk de ideale groeiplek voor deze paarse peervormige vrienden. De smaak van aubergine is vrij neutraal waardoor je deze groente eindeloos met andere groentes en kruiden kunt variëren. Ook de bereidingswijzen zijn vrij divers, zo kun je ze roerbakken, stoven, grillen of vullen en in de oven grillen. Precies voor dit laatste heb ik dit keer gekozen! Een frisse maaltijd met Noord-Afrikaanse smaken en een smeuïge vegan feta. Een ware smaak oase!

Ingrediënten (2 – 4 personen)

 • 2 aubergines
 • 3 knoflooktenen
 • 1 rode ui
 • 1 tl ras el hanout
 • 1 tl harissa
 • 2 el tomatenpuree
 • Rasp en sap van 0,5 citroen
 • 2 tomaten
 • 400 gr kikkererwten
 • 1 granaatappel (of losse pitjes uit een bakje)
 • 1 zoete puntpaprika
 • 150 gr vegan feta
 • 50 gr pijnboompitten

Bereidingstijd

 • +/- 10 min voorbereiding
 • +/- 30 min bereiding

Keukenhulpjes

Vergiet
Handrasp
Citruspers

Ready, set, cook……..

DE OVEN VOORBEREIDING – Verwarm de oven op 220°C. Halveer de aubergines en maak in het vruchtvlees schuine sneden tot ongeveer 0,5cm van de rand. Smeer het vruchtvlees in met olijfolie en verse knoflook (door de helft snijden en met de vlakke kant strijken). Wanneer de oven voorverwarmd is, rooster je de aubergines 10 minuten in de oven zodat het vruchtvlees zacht wordt. Wanneer de aubergines klaar zijn, direct uit de oven halen!

DE SNIJ VOORBEREIDING – Snipper de ui en haak de knoflooktenen fijn. Snijd de tomaten in blokjes, giet en spoel de kikkererwten af en snijd de paprika in reepjes.

RONDE 1 Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook en ui. Wanneer de ui glazig is, voeg je ras el hanout toe en bak je even kort mee. Voeg daarna de tomatenpuree, de harissa en tomatenblokjes toe. Bak voor ongeveer 5 minuten. Vervolgens doe je de paprika en kikkererwten erbij, rasp je de citroen en perst de helft van het sap uit.

RONDE 1.1 Als het goed is, zijn je aubergines onderhand uit de oven en afgekoeld. Je gaat nu het vruchtvlees uit de aubergines snijden zodat er kuipjes ontstaan. Houd een afstand tot de rand aan van 0,5 cm. Het vruchtvlees snijd je vervolgens weer in kleine stukjes en dit voeg je toe aan de vulling. Dit laat je op laag vuur 10 à 15 min. pruttelen.

RONDE 2 Halveer ondertussen de granaatappel. Leg de ene helft in de koelkast deze heb je namelijk niet nodig. Snijd de andere helft in tweeën en pluk voorzichtig de pitjes los. Mocht je kant en klare pitjes hebben gekocht dan kun je dit natuurlijk overslaan.

OVENTIJD Draai het vuur uit. Schep nu de vulling in de aubergine kuipjes. Beleg met feta en pijnboompitten. Vegan feta smelt heel snel dus mocht je dit niet willen, voeg dan de feta pas toe nadat de aubergines in de oven zijn geweest. Rooster de aubergines nog 10 minuten in de oven. Garneer met de granaatappelpitjes en klaar is je maaltijd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s