Spaghetti Carbonara

6 april was het ‘International Carbonara Day’, dus maakte ik natuurlijk carbonara. Hoe iets simpels en snels zó lekker kan zijn! Soms is het voldoende om één poging aan een nieuw recept te wagen omdat het zo damn good is. En waar het om draait in mijn keuken is niet te veel poespas en toegankelijkheid voor ieder kookniveau.

Vroeger maakte ik best vaak pasta carbonara omdat het zo snel klaar is en daarnaast ook erg smaakvol en vullend is. Ik gebruikte dan echter geen kookroom want dat vond ik valsspelen. In plaats daarvan ging er naast een eidooier en een shitload aan parmezaanse kaas alleen kookvocht van de spaghetti erbij.

Nu ik de eidooier niet meer gebruik, komt de room wel om de hoek kijken. En of ik dat erg vind? Totaaaaal niet. En met maar een paar andere (extra) ingrediënten staat deze vegan pasta carbonara in een mum van tijd bij jou op tafel!

Ingrediënten (3 – 4 personen)

 • 300 gr spaghetti
 • 200 ml soja keuken (AH)
 • 4 el edelgistvlokken (Vantastic Foods)
 • 30 ml kookvocht
 • 1 pak plantaardige spekreepjes (Vivera)
 • 1 prei
 • 300 gr (witte) champignons
 • 1 sjalotje
 • 1 knoflookteen
 • 1 el gedroogde tijm
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Bereidingstijd

 • +/- 5 min voorbereiding
 • +/- 15 min bereiding

Keukenhulpjes

Vergiet
Waterkoker/Maatbeker

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Snijd de prei in halve ringen en spoel af in een vergiet. Meng de soja kookroom met de gemalen zwarte peper, zout en edelgistvlokken. En snijd de champignons in plakjes.

RONDE 1 Kook de spaghetti volgens de verpakking. Vang bij het afgieten wat kookvocht op. Deze heb je nodig voor de saus. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de spekreepjes. Voeg vervolgens nog wat olijfolie toe en voeg de knoflook en sjalot toe. Doe daarna de prei en champignons erbij en bak voor 5 min.

RONDE 2 Roer het kookvocht door de saus en giet vervolgens de saus bij het spek-prei-champignons mengsel. Draai het vuur laag en verwarm voor ongeveer 5 min. Proef het gerecht en voeg eventueel naar smaak nog wat peper toe.

RONDE 3 Schep de spaghetti op een bord en daarbovenop de carbonara. Top af met wat gedroogde tijm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s