Truffelrisotto met Port Champignons

Verras jezelf of je lief vanavond eens met dit culinaire maaltje. Zoals ik bij mijn andere risottogerecht aangaf, is risotto mijn tweede favoriete gerecht uit de Italiaanse keuken. Ook omdat je dit gerecht eindeloos kan veranderen en aanpassen naar eigen smaak. Toch heeft nog geen enkele combinatie de eerste plek van pizza kunnen winnen, maar deze smaakcombinatie komt toch aardig in de buurt.
Na de hartige tomaten variant ben ik op een smaaksensatie gestuit waar zowel de hartige als zoete smaken in je mond rondvloeien. Als paddenstoelen gebruikte ik mini-champignons, kastanjechampignons en oesterzwammen. En als Port koos ik voor een Tawny Port. Waarom geen Ruby? De Tawny variant is stroperiger dan de Ruby, dus wanneer je deze inkookt krijg je heerlijk zoete, stroperige mini-champignons. Dat klinkt toch al gewoon mega lekker. Het leuke daarnaast aan koken met drank is dat er tijdens het koken ook ‘geproefd’ mag worden. Buon appetito, miei amori!

Ingrediënten (4 personen)

 • 250 gr risottorijst
 • 2 sjalotjes
 • 2 knoflooktenen
 • 1 stengel bleekselderij
 • 250 gr oesterzwammen
 • 250 gr kastanjechampignons
 • 175 gr mini-champignons (Jumbo)
 • 500 ml paddenstoelenbouillon
 • 350 ml Tawny Port
 • 4 tl Tartufo truffeltapenade
 • 2 el witte truffelolie
 • 100 gr edelgistvlokken
 • 250 ml droge witte wijn
 • Olijfolie

Bereidingstijd

 • +/- 15 min voorbereiding
 • +/- 40 min bereiding

Keukenhulpjes

Waterkoker/Maatbeker

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Snipper de ui, plet de knoflooktenen en hak fijn. Snijd de bleekselderij in kleine maantjes, ris de tijmblaadjes van de takjes en snijdt de paddenstoelenmix in grove stukken. Zet de bouillon alvast klaar in een schenk maatbeker zodat je deze makkelijk aan de risottorijst kan toevoegen.

RONDE 1 Zet de steelpan op het vuur en doe daar de minichampignons in. Zet deze volledig onder Port en laat op middelhoog vuur geleidelijk inkoken. Controleer ondertussen of de champignons niet te hard gaan. De Port mag echt geleidelijk inkoken zodat dit alle smaken ten goede komt.

RONDE 2 Schenk vervolgens een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak hierin de ui en bleekselderij. Voeg vervolgens de knoflook en de tijmblaadjes toe. Bak de risottorijst ongeveer 5 min. mee zodat de mondjes van de rijst openen waardoor de rijst de bouillon beter en sneller opneemt. Draai het vuur vervolgens naar middelhoog en blus af met de witte wijn. Laat de witte wijn geheel opnemen voordat je de eerste schep bouillon toevoegt. Even roeren zodat alles goed onder staat en dit laat je dan weer volledig opnemen voordat je weer een nieuwe scheut bouillon toevoegt. Herhaal deze stap tot de risottorijst nog een lichte bite heeft.

RONDE 3 – Draai het vuur van de risottorijst laag en voeg de tartufo truffeltapenade en parmezaanse kaas toe. Meng goed door elkaar, draai het vuur uit, proef of je nog peper en zout moet toevoegen en doe vervolgens de deksel op de pan. Laat de risottorijst ongeveer 10 minuten rusten.

RONDE 4 – Pak er een nieuwe koekenpan of steelpan bij en doe een flinke scheut witte truffelolie in de pan. Bak hierin de oesterzwammen en houd apart. Als laatste maak je je bord op en smullen maar. Om je vingers bij af te likken, toch?!                                    

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s