Doperwten-Munt Soep

Op zoek naar een snelle en gezonde lunch? Probeer dan eens deze doperwten-munt soep.

Ik gebruik hiervoor twee soorten erwten namelijk doperwten (duh) en spliterwten. Mocht je nu denken, jeetje wat gaat daar veel bouillon in. Dat klopt!
De spliterwten zijn gedroogde erwten en zullen daarom een hoeveelheid water in zich opnemen. Vandaar dat er nogal wat bouillon voor nodig is om deze soep te bereiden.

Normaal gesproken gebruik ik per 500 ml één bouillonblokje. Maar om te voorkomen dat de bouillon gaat overheersen gebruik ik dit keer slechts 1 bouillonblokje op 1 liter water. De zoete smaken van de erwten en het kruidige van de pastinaak in combinatie met de munt en het hartige van de bouillon maken dit een ontzettend lekker soepje. De soep kan ook prima door als avondeten met een lekker stukje vers brood en wat overige crème fraîche ernaast.

Ingrediënten (3 – 4 personen)

 • 1 pastinaak
 • 300 gr diepvries doperwten
 • 100 gr spliterwten
 • 4 el Haverspread (Violife)
 • 3 takjes verse munt
 • 1 sjalotje
 • 1 knoflookteen
 • 1L groentebouillon
 • 1 tl zwarte peper
 • 1 tl zout
 • Olijfolie

Bereidingstijd

 • +/- 10 min voorbereiding
 • +/- 20 min bereiding

Keukenhulpjes

Waterkoker/Maatbeker
Staafmixer

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Schil en snijd de pastinaak in blokjes. Haal de doperwten uit de vriezer, weeg af en zet apart. En weeg ook de spliterwten af. Snipper het sjalotje en hak de knoflook fijn. Kook alvast één liter water in de waterkoker.

RONDE 1 Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit hierin de knoflook en ui. Voeg vervolgens de muntblaadjes, pastinaak en spliterwten toe. Giet het water en één bouillonblokje erbij zodra de pastinaak lichtbruin kleurt. Draai het vuur middelhoog en laat voor 10 minuten zachtjes koken.

RONDE 2 Voeg na 10 minuten de doperwten toe en verwarm 5 minuten mee. Draai het vuur uit en pureer het geheel tot een gladde soep. Voeg naar smaak peper en zout toe. Sluit af met één theelepel Oatly naturel spread per kommetje. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s