Bananenbrood met choco en cranberries

Als ik kan kiezen tussen bakken en koken, dan zal mijn voorkeur snel uitgaan naar koken. Ik ben nooit echt een bakker geweest. Vroeger maakte ik wel eens cakejes of zandkoekjes bij mama of oma in de keuken, maar verder dan dat ging het eigenlijk niet.
Dit veranderde toen één van mijn beste vriendinnetjes ‘het beste bananenbrood recept van Miljuschka’ aanraadde. Bedankt Miljuschka voor dit foodporn recept!
Toen ik deze dus voor het eerst maakte had ik nog geen handmixer of keukenmachine, dus deed ik alles met de staafmixer met een gardekop. Hij leeft nog, maar hij is er zeker niet voor gemaakt. Dus ik heb een aantal weken daarna maar snel een nieuw keukenpareltje besteld bij Kenwood. De eerste keer dat ik dit recept probeerde, was ik nog vegetarër. Nu kun je begrijpen dat ik het niet kon laten om ook dít koninginnen recept om te toveren tot een plantaardige variant. Daarbij kon ik mijn nieuwe keukenmachine ook meteen voor het eerst testen. En MY GOD, wat is ‘ie goed gelukt. Definitely not healthy, maar wel beter voor de wereld en diertjes!

Ingrediënten (10 stuks)

  • 3 rijpe bananen
  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 6 el warm water
  • 1 tl vanille extract
  • 1 zakje baking soda
  • 250 gr tarwebloem
  • 1 tl zout
  • 200 gr suiker
  • 125 gr plantaardige boter
  • 60 ml plantaardige melk
  • 50 gr pure chocolade
  • 50 gr gedroogde cranberries

Bereidingstijd

  • +/- 20 min voorbereiding
  • +/- 55 – 65 min bereiding

Keukenhulpjes

Mengkom
Weegschaal
Cake bakvorm
Keukenmachine/Handmixer
Maatbeker

Ready, set, bake……..

DE VOORBEREIDING – Verwarm de oven voor op 160°C. Prak de bananen, week het lijnzaad in warm water en weeg en meet de bloem, amandelmelk, suiker en boter alvast af. Smelt de boter in de magnetron (deze mag nog warm zijn wanneer je ‘m gaat gebruiken). En hak de chocolade in stukjes (makkelijkste is om hiervoor een mes te gebruiken).

RONDE 1 Doe de gesmolten boter en suiker in de mengkom en meng goed door. Meng vervolgens het lijnzaad erdoorheen. Voeg nu de amandelmelk en het vanille extract toe. En voeg als laatste de bloem, baking soda en het zout erbij. Meng even goed door. Een bananenbrood is geen bananenbrood zonder bananen dus deze voeg je samen met de chocoladestukjes als allerlaatste toe. Het is niet erg wanneer er nog stukjes banaan in zitten. Deze smelten toch in de oven.

RONDE 2 Giet het mengsel in een met bakpapier beklede cakevorm en verdeel het mengsel evenredig. Plaats de bakvorm in de oven en bak in circa 1 uur de cake. Prik na een uurtje met een sateprikker in het midden van de cake om te controleren of deze gaar is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s