Lasagne met bechamelsaus

Och, ik ben zo lang op zoek geweest naar een fatsoenlijke vegan kaas die je in de supermarkt kan kopen en die dan ook zo lekker korkant wordt in de oven in plaats van een soort smeerkaas wanneer je ‘m verwarmt. Het blijkt dus dat Albert Heijn een plantaardige rasp, eigen merk, verkoopt die hiervoor perfect is. Niet speciaal als ovenkaas maar als geraspte naturel kaas. EN waarom was ik hiernaar op zoek….
Ik wilde lasagne eten. Een lekkere, romige, Italiaanse lasagne. Zo eentje waarbij je niet kan stoppen met eten terwijl je de knoop van je broek al open hebt staan.
Deze ovenschaal gevuld met lasagne waar je normaal met 4 personen van eet, is geëindigd in twee buiken. MAN, wat was dit een feestje! Of zoals de Italianen zelf zouden zeggen MAMMA MIAAA!
Schrik trouwens vooral niet van de hoeveelheid handelingen. Want met een kleine 15 minuten voorbereiding, 20 minuten bereiding en 15 tot 20 minuten oventijd staat deze binnen het uur op tafel.

Ingrediënten (2 – 4 personen)

 • 25 gr plantaardige boter
 • 4 el tarwebloem
 • 1 el nootmuskaat
 • 1 el gedroogde peterselie
 • 400 ml plantaardige melk
 • 9 volkoren lasagnebladen
 • 1 courgette
 • 250 gr kastanjechampignons
 • 1 grote wortel
 • 2 vleestomaten
 • 2 bleekselderijstengels
 • 500 ml gezeefde tomaten
 • 2 el tomatenpuree
 • 2 el gedroogde basilicum
 • 2 el gedroogde oregano
 • 2 knoflooktenen
 • 2 sjalotjes
 • 200 gr plantaardige rasp (AH)
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Bereidingstijd

 • +/- 15 min voorbereiding
 • +/- 40 min bereiding

Keukenhulpjes

Ovenschaal

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Verwarm de oven voor op 225°C. Breng een pan water aan de kook en kook hierin de lasagnebladen voor 5 minuten. Let erop dat je de bladen er 1 voor 1 in doet, anders plakken ze aan elkaar. Leg ze vervolgens los van elkaar op een snijplank. Hak de knoflooktenen fijn en snipper de sjalotjes. Snijd de courgette, kastanjechampignons, wortel en bleekselderij in mini blokjes. En snijd de vleestomaten in plakjes.

RONDE 1 Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg vervolgens de oregano en basilicum toe en bak even kort mee. Voeg nu de courgette, champignons, wortel en bleekselderij toe. Schep de tomatenpuree en gezeefde tomaten erbij, draai het vuur middelhoog en laat 20 min sudderen.

RONDE 2 Smelt een klontje boter in een koekenpan en wacht tot deze gesmolten is. Voeg nu de bloem toe en roer met een garde tot alle boter de bloem heeft opgenomen. Draai het vuur lager en wacht tot de bloem bruin verkleurd. Giet er vervolgens beetje voor beetje al roerend de sojamelk bij. Blijf roeren tot er geen klontjes meer inzitten. Voeg naar smaak de nootmuskaat, peper, zout, gedroogde peterselie en een handje vegan geraspte kaas toe. Roer en verwarm tot een gladde bechamelsaus.

RONDE 3 Schep het groentemengsel op de bodem van een ovenschaal. Leg daarop een aantal lasagnebladen en een paar plakjes vleestomaten. Schep weer het groentemengsel daarbovenop en dan een laagje bechamelsaus. Dek weer af met wat lasagnebladen en plakjes vleestomaten. Blijf dit herhalen tot alles op is. Sluit af met een laag geraspte kaas en grill de lasagne in 15 min. klaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s