Witte Asperges met citroen-botersaus

Jaaaa!! Ze zijn er weer. Het witte goud! Ieder jaar laat ik mezelf weer verleiden om ze gelijk bij de eerste oogst in huis te halen. Betaalbaar zijn ze dan (nog) niet, maar ik wacht ongeveer een jaartje tot dat ik ze weer kan eten en laat ik ze nu ook nog eens onwijs lekker vinden. Kan ik dus niet laten liggen..
De asperges zullen onderhand al wel een leuker prijsje hebben. Ik haal ze ook niet per se rechtstreeks bij de boer vandaan maar wel op de markt bij onze favoriete groentekraam. Wanneer je ze op de markt haalt, zijn ze 9/10 keer niet geschild dus dat moet je nog wel even zelf doen voordat je ze bereidt.
Gisteren hebben wij geen Koningsdag gevierd, maar zijn lekker een stuk gaan fietsen. Van Breda via Rith naar Etten-Leur en via het Liesbos weer terug. Superleuke omgeving, ook voor motorrijliefhebbers. Neem je portemonnee vooral mee want je wordt doodgegooid met verkoopkraampjes voor aardbeien, asperges en ander lekkers!
En vanaf vandaag gaan natuurlijk om 12:00 uur alle terrassen in NL weer open en vervalt de avondklok. Voelt toch wel een beetje alsof we onze “vrijheid” weer terug hebben hè. Laten we hopen dat het virus en de mensen zich rustig houden, zodat we hier extra lang van kunnen genieten! Fijne dag xx

Ingrediënten (2 personen)

 • 500 gr asperges (geschild)
 • 200 gr vegan gehaktballen (Jumbo)
 • 1 tl sambal
 • Scheutje water
 • 600 gr roseval krieltjes
 • 3 el olijfolie
 • 2 el gedroogde rozemarijn
 • 2 knoflooktenen
 • 1 tl paprikapoeder
 • 50 gr plantaardige boter
 • Rasp en sap van 0,5 citroen
 • 1 el gedroogde peterselie
 • 1 tl nootmuskaat
 • Peper en zout

Bereidingstijd

 • +/- 10 min voorbereiding
 • +/- 40 min bereiding

Keukenhulpjes

Ovenschaal
Citrus handrasp

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Verwarm de oven voor op 225°C. Maak de krieltjes schoon en snijd in 4 partjes. Snijd de knoflook in grove stukken. Schil de asperges en snijd 1 à 2 cm van de onderkant af. De schillen kun je gewoon weggooien, daar kun je niks mee (ook geen soep van maken nee).

RONDE 1 Leg de aardappelpartjes in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, rozemarijn en de grove knoflookstukken. Kruid met een beetje versgemalen peper en paprikapoeder, hussel even door elkaar en bak voor 30 minuten in de oven. Check na 30 minuten of de aardappeltjes al een mooi krokant korstje hebben. Zo niet, verleng de oventijd dan met 10 minuten.

RONDE 2 Breng water aan de kook in een hoge pan. Laat de asperges met de deksel op de pan 5 minuten koken. Draai na 5 minuten het vuur uit en laat 15 minuten nagaren met de deksel op de pan.

RONDE 3 Smelt de boter in een sauspan op laag vuur. Rasp de schil en pers daar het sap van een halve citroen bij. Voeg de gedroogde peterselie en nootmuskaat ook toe en breng op smaak met peper en zout. Draai het vuur uit en roer er nog een mespuntje koude boter doorheen.

RONDE 4 Smelt wat boter in een koekenpan en bak hierin de gehaktballen. Zodra alle kanten van de gehaktbal verkleurd zijn, draai het vuur dan laag, voeg een theelepeltje sambal toe en een scheutje water zodat je een lekkere jus kan maken en de ballen wat hartigheid krijgen. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s