Bao Buns met Sumatraanse Rendang

Ik kreeg heel veel vragen naar het recept van mijn avondeten van gisteren. Was eigenlijk niet van plan deze nu te delen, maar duty calls wanneer hongerige mensen zich melden. En nu kun je ze gelijk meenemen op je boodschappenlijstje van vandaag zodat jij vanavond ook kan smullen. Normaal gesproken maak ik zelf mijn bao buns want dat is supermakkelijk en toch wel iets leuker dan kant-en-klaar kopen. Maar ik was laatst in de toko en toen zag ik dus diepvries boa buns liggen. Mensen die mij kennen weten dat ik niet altijd even geduldig ben. Vooral wanneer het draait om eten dan wil ik het nu én snel. Dus haalde ik een zak diepvries bao buns in huis, voor als ik een keertje dit wil lunchen maar geen zin heb om 3 uur rijstijd uit te zitten. Achteraf gezien dus kei handig, want zo hoefde ik op vrijdagavond de buns alleen maar uit de diepvries te halen, even ontdooien en even stomen. Precies in de tijd dat mijn rendang stond te pruttelen. Mocht je ook nog op zoek zijn naar een passend bijgerecht. Ik maakte sauteed bloemkool met kurkumakruiden en gooide daar Choy Sum (TOKO) bij en maakte een marinade van vegan vissaus, vegan oestersaus, hoisin, mirin, sesamolie, een beetje citroensap en versgemalen peper. Oh en een tip van mij: de overige limoenblaadjes, serehstengels en laos kun je in een afgesloten container in de diepvries bewaren. Eet smakelijk!

Ingrediënten (6 personen)

 • 12 bao buns
 • 2 blikken van 500 gr Young Green Jackfruit (TOKO)
 • 1 steranijs
 • 2 x 500 ml kokosmelk
 • 6 sjalotten
 • 3 knoflooktenen
 • 6 rode pepers (rode lombok)
 • 3 cm verse gember
 • 2 cm verse laos (TOKO)
 • 3 cm verse kurkuma/koenjitwortel (TOKO)
 • 1 st kruidnagel
 • 1 tl gemalen komijnzaad/djinten
 • 4 tl gemalen korianderzaad/ketoembar
 • 1 citroengrasstengel/serehstengel (TOKO)
 • 2 kaffir limoenblaadjes/daun djeruk purut (TOKO)
 • 0,5 tl tamarindepasta
 • 50 gr seroendeng/gekruide kokosrasp
 • 50 ml sojasaus
 • Versgemalen peper

Bereidingstijd

 • +/- 15 min voorbereiding
 • +/- 60 min bereiding

Keukenhulpjes

Keukenmachine met hakmolen
Vijzel
Gietijzeren pan
Vergiet
Stoommandje(s) [25 cm]
Bakpapier/stoomblad

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Zet een steelpannetje op het vuur en schenk een laagje kokokmelk erin. Kook op laagvuur de steranijs voor 10 minuten zodat deze zacht wordt. Pel de sjalotten en de knoflook en hak in grove stukken. Snijd de rode peper in grove stukken (zonder steeltje). Schil de gember, laos en kurkuma. Dit gaat het makkelijkste met een theelepeltje. En snijd deze in plakjes. Stamp als laatste de kruidnagel fijn in de vijzel. Heb je geen vijzel dan kun je ook een mespuntje gemalen kruidnagel gebruiken. Kneus de citroengrasstengel en maak er een knoop in. Je kunt de stengel ook kneuzen door met de stamper van de vijzel eroverheen te gaan. Giet de jackfruit alvast af in een vergiet.

RONDE 1 Maal de sjalotten, knoflook, rode peper, laos, kurkuma, gember, kruidnagel, gemalen komijnzaad, gemalen korianderzaad en steranijs met het laagje kokosmelk in de hakmolen tot een zo glad mogelijke paste.

RONDE 2 Verhit een scheutje olijfolie in de gietijzeren pan. Bak hierin de paste even kort zodat de aroma’s vrijkomen. Voeg vervolgens de limoenblaadjes en citroenstengel toe. Wacht even tot dat alle aroma’s vrijkomen en giet er dan de overige kokosmelk bij. Laat dit voor 10 minuten op laag vuur met deksel indikken. Sluit de deksel niet helemaal af door een pollepel ertussen te steken anders stroomt de kokosmelk over.

RONDE 3 Controleer na 10 minuten of de kokosmelk voldoende ingedikt is. Voeg vervolgens de jackfruit erbij. Meng even goed door en laat dit vervolgens met volledig gesloten deksel 50 minuten sudderen. Roer af en toe even door het gerecht zodat de bodem niet aanplakt. Doe dit wel voorzichtig zodat de serehstengel heel blijft. De houterige bladeren wil je namelijk niet in je rendang hebben.

RONDE 4 De stoomtijd van een boa bun is 10 minuten. In een stoommandje van 25 cm passen 3 tot 4 bao buns. Zet een laagje kokend water in de pan op laagvuur en het stoommandje met deksel erop. Heb je geen stoomblad dan kun je ook bakpapier met gaatjes (zelf prikken) gebruiken.

RONDE 5 Haal de deksel van de rendang. Breng op smaak met 50 ml sojasaus en versgemalen peper. Ik gebruik sojasaus in plaats van zout om de hartigheid naar boven te halen en de bruine kleur, die normaal van vlees komt, aan de rendang te geven. Proef het gerecht nog even en voeg naar smaak nog wat extra sojasaus toe. Verwijder de limoenblaadjes en de citroengrasstengel voordat je opdient. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s