Groene Currysoep

Ik proef op donderdag vaak het weekend al, maar ook de vermoeidheid van de (werk)week. Ik merk dan ook dat ik niet altijd zin heb om super uitgebreid te koken. Dus laat dit nu eens het perfecte maaltje voor de donderdagavond zijn! Een heerlijke Thaise maaltijdsoep boordevol groentjes en ook erg smakelijk! De tientallen verschillende curry’s met rijst kent iedereen onderhand wel. Maar ben je ook bekend met een currysoep? Je maakt ‘m eigenlijk bijna op dezelfde manier alleen hoeft bij de soep de kokosmelk niet ingekookt te worden en wordt er nog eens extra bouillon bij gedaan. Ik kocht vaak uit luiheid de groene curry paste bij de supermarkt omdat ik altijd in mijn hoofd had dat het zelf heel moeilijk om te maken is. Nu heb ik dus ondervonden dat het zeker niet zo makkelijk is als een pastasaus maken, maar met een beetje geduld, liefde en proeven kom je een heel eind. Uiteindelijk draait het in de keuken toch om proeven, proeven, proeven en kom je uiteindelijk tot een combinatie die gewoon heel lekker is! En vergeet niet… smaken verschillen dus vind jij deze curry te pittig, niet pittig genoeg, te zuur, te kruidig…., dan kun je ‘m gewoon aanpassen naar jouw eigen smaak. En koop jij wel een kant-en-klare paste, ook helemaal prima. Vanavond is jouw feestje!

Ingrediënten (3 – 4 personen)

 • 1 pak rijstnoedels
 • 1 stengel bleekselderij
 • 500 ml groentebouillon
 • 400 ml kokosmelk
 • 250 gr kastanjechampignons
 • 200 gr taugé
 • 250 gr tofu
 • 150 gr diepvries doperwten
 • 400 gr kikkererwten
 • 2 sjalotten
 • 3 knoflooktenen
 • 3 groene pepers
 • 1 el gemalen koriander
 • 1 el uienpoeder
 • 1 el gemalen laos
 • 1 cm verse gember
 • 1 citroengrasstengel
 • Rasp en sap van 1 limoen
 • 2 el citroensap (geconcentreerd of vers)
 • 3 takjes verse basilicum
 • 5 takjes verse bladpeterselie
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Bereidingstijd

 • +/- 15 min voorbereiding
 • +/- 20 min bereiding

Keukenhulpjes

Keukenmachine met hakmolen/Staafmixer
Vergiet
Citrus rasp (en pers)

Ready, set, cook……..

DE PASTE VOORBEREIDING – [SLA DEZE STAP OVER WANNEER JE KANT-EN-KLARE PASTE KOOPT] We beginnen met het maken van de curry paste. Hiervoor gebruiken we een hakmolen of staafmixer. Verwijder eerst de buitenste vellen van de citroengrasstengel tot dat je bij het zachte witte komt en snijd in stukken. Doe de groene pepers, alle gedroogde kruiden, gember, 1 knoflookteen, citroengras, rasp en sap van de limoen, verse basilicum en bladpeterselie in de kom. Maal tot een prutje. Voeg nu wat olijfolie toe en maal tot een smeuïge paste. Doe er zo veel olijfolie in tot je de gewenste dikte hebt. Proef de paste en voeg naar smaak peper, zout en citroensap toe. Houd er rekening mee dat door warmte de pittigheid wordt versterkt dus maak ‘m nu nog niet te pittig maar pas dit pas aan zodra je de paste gaat bakken.

DE SNIJ VOORBEREIDING Snijd de kastanjechampignons in plakjes of blokjes en snijd de tofu in blokjes. Giet de kikkererwten af en spoel af met water. Ik bewaar het vocht altijd in een bakje in de koelkast, dit komt namelijk altijd van pas. Snijd vervolgens de selderij in maantjes, snipper de sjalotjes en hak de resterende 2 knoflooktenen fijn.

RONDE 1 Verhit een scheutje olijfolie in een wok en fruit hierin de sjalotjes en knoflook. Voeg vervolgens de tofublokjes toe en bak voor ongeveer 5 minuten mee. Voeg nu de currypaste toe en bak deze ook even kort mee zodat alle smaken vrijkomen. Voeg nu de selderij, kastanjechampignons, doperwten en kikkererwten toe. Deze hoef je niet al te lang mee te bakken. Giet nu de kokosmelk bij het groentemengsel en breng aan de kook.

RONDE 2 – Wanneer de kokosmelk kookt, voeg je 500ml water, 1 bouillonblokje toe en de rijstnoedels toe. Dit breng je ook weer aan de kook. Draai het vuur uit en voeg de taugé toe zodat deze lekker z’n bite behoudt. Proef de soep en voeg naar smaak peper, zout en eventueel chilivlokken toe. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s