Vegan leefstijl

Isabel’s Leven #4: De vooroordelen over een plantaardige leefstijl

Rustige week

Ik had afgelopen week een niet zo spannende week. Soms is dat erg fijn, dat je gewoon even niet zo veel hoeft of moet. Maar vaak vind ik rustige weken heel lastig, want ik word er zelf vaak onrustig van. Ook omdat ik altijd van alles van mezelf moet (ik doe alles ook heel graag, maar dat voert de druk wel lekker op), maar ook omdat ik een echte doener ben. Ik moest bijvoorbeeld voor mijn job coach cursus de Why gaan formuleren. Mijn coach en ik zijn het erover eens dat ik niet graag stil zit en dat ik op mijn gelukkist ben wanneer ik gewoon lekker bezig ben waarbij datgene wat ik doe ook mijn interesse heeft en nuttig is. Zo vliegen de dagen bij mij wel voorbij… Anyway, een rustige week houdt voor mij in dat ik eigenlijk niet zo veel te delen heb met jullie haha. Tenzij je geïnteresseerd bent in een uitgebreide omschrijving van mijn sporturen, inkopen voor Moederdag, schoonmaken en het uit elkaar halen van de pergola die nu bij een vriendinnetje van mij op haar dak-ter-ras staat te shinen boven haar loungeset. Aankomende donderdag gaat er weer een nieuwe nieuwsbrief en blog live voor Boer, waar ik een plantaardige leefstijl meer en meer onder de aandacht ga brengen. Een mooi moment dus om deze blog daaraan te wijden.

De vooroordelen over een plantaardige leefstijl

Er bestaan nog steeds veel taboes wat betreft een plantaardige leefstijl. Maar hallo, we leven tegenwoordig in 2021 dus het is tijd om daar eens verandering in te brengen. Ik zal jullie niet vervelen met alle bestaande vooroordelen, maar ik ga de belangrijkste hieronder wel opnoemen en onderbouwen waarom dit niet meer van deze tijd is. Lees je mee?

 1. Wij zijn gemaakt om vlees te eten
  Heb je wel eens om je heen gekeken en jezelf afgevraagd waar je nu eigenlijk (in) woont? Precies, niet meer in een grot en ook niet als jager en verzamelaar. Een 100% vleesetende leefstijl is ook niet meer van deze tijd vind ik. Zeker wanneer je kijkt wat de aarde ons nog meer te bieden heeft. Ik koos voor een vegan leefstijl hoofdzakelijke uit gezondheidsoverwegingen vanwege mijn prikkelbare darmen, maar ook omdat ik op deze manier wil bijdragen aan een duurzamere wereld. Want het kan niemand ontgaan zijn hoe slopend de vlees- en zuivelindustrie is voor ons klimaat en ons bestaan op deze aarde. Het idee dat er ooit misschien geen aarde meer zal zijn, beangstigt mij enorm. Ik zal je nooit vragen om voor eens en voor altijd vlees en zuivel links te laten liggen. Dat zou niet reëel zijn. Maar je helpt de aarde, de dieren en ons voortbestaan al enorm door jezelf bij het doen van de boodschappen of maken van receptenlijstje af te vragen of het wel echt nodig is dat je dierlijke producten eet. Ik zal een volgende blog wijden aan de plantaardige opvolgers waar je allemaal uit kunt kiezen. Want tegenwoordig valt alles te veganizen en hoef je niks “te missen”.
 2. Vegan eten is saai, smaakloos en bestaat alleen uit groente
  Dit is er echt eentje die mij mateloos irriteert. Wanneer ik iemand dit ook hoor zeggen, dan geef ik hen het liefste een lecture over alles dat ik niet mis. Je braadt bijvoorbeeld toch ook geen hele kip (sorry kip) zonder deze te kruiden. Prijs jezelf juist gelukkig met het ruime kruidenassortiment in de supermarkt en toko’s en maak daar gebruik van. Hoe fijn is het dat jij niet naar Spanje, India of Thailand hoeft af te reizen om traditioneel te eten maar dat je dit gewoon in je eigen keuken kan maken (overigens zou ik een schoen opeten voor een reis momenteel, maar da’s een ander verhaal). Ik merk daarnaast ook dat ik creatiever ben geworden in de keuken, dat ik meer durf te combineren en daarmee dus ook veel lekkerder eet. Ik koop bijvoorbeeld groentes op de markt die ik misschien 2 jaar geleden niet gekocht zou hebben en doordat ik met de seizoenen mee eet, eet ik ook nog eens onwijs gevarieerd. Plantaardige vlees- en zuivelopvolgers zijn in de supermarkten ook flink aan het toenemen, dus geloof mij wanneer ik zeg dat je echt niks hoeft te missen. En ja, je kunt helaas (nog) geen kant-en-klaar maaltijden halen in de supermarkt, maar is dat erg? Het is toch veel lekkerder om zelf een maaltijd te koken.
 3. Vegans komen voedingsstoffen tekort
  Ik denk dat dit de meest gebruikte reden is om geen plantaardige leefstijl aan te nemen. We kunnen er misschien niet omheen dat veganisten vitamine B12 bij slikken, maar moet dat nu de reden zijn om niet voor een duurzamere leefstijl te kiezen? Ik slik zelf geen vitamine B12 bij omdat ik (denk) voldoende vleesopvolgers te eten waar vitamine B1(2) en ijzer aan toegevoegd worden en waar ook voldoende eiwitten in zitten. Ik heb recent nog voor een aantal weken mijn eten bijgehouden om inzicht te krijgen in wat ik binnenkrijg en hoeveel. Buiten dat de app die ik gebruikte niet specifiek B12 meet, is de rest van mijn voedingsstoffen prima op peil! Op dit moment voel ik mij gezonder en fitter dan een aantal jaar geleden. Mijn burn-out wil nog wel eens roet in het eten gooien, maar gelukkig weet ik dat dat het enige aandeel is in mijn plotselinge vermoeidheid en lusteloosheid. Ik heb meer energie, mijn haar is mooier en mijn nagels zijn sterker. Ook heb ik veel minder last van mijn darmen, een opgeblazen gevoel en dipjes na het eten. Dit zijn voor mij belangrijke tekenen die mij vertellen dat ik goed bezig ben en dat ik helemaal niks tekort kom. Ben je onlangs gestart met veganisme en je twijfelt? Neem dan gewoon eens contact op met de huisarts en vraag een bloedonderzoek aan. De huisarts kan jou precies vertellen wat je eventueel wel en niet tekort komt. Het belangrijkste is dat je goed luistert naar de behoefte van je lichaam!
 4. Plantaardig eten is duur
  Sorry, je gaat niet door voor de koelkast! In de basis is vegan eten juist heel goedkoop. Je richt je voornamelijk op groenten, fruit, granen, bonen en peulvruchten en daar zitten écht de kosten niet in. De kosten kunnen wel oplopen wanneer je iedere dag voor een vlees- of kaasopvolger kiest. De vraag hiernaar is helaas nog niet toereikend genoeg om de prijzen te laten zakken. Maar daar kun jij verandering in brengen. Oh en wil je nu wel kiezen voor een vervangend product, houd dan de 35% kortingsstickers en aanbiedingen in de gaten. Ik loop standaard langs het vlees- en zuivelvervanger schap om te zien of er nog iets ligt wat ik nu met korting mee kan nemen en later kan opeten. Je kunt het namelijk gemakkelijk invriezen. Zo heb je er later evenveel plezier van!
 5. De soja industrie is net zo slopend als de vleesindustrie
  Dit punt is helaas geen waarheid als een koe. En hiervoor ga ik even refereren naar het volledige artikel van Mirjam Reijnders op de website van ‘Even Geen Vlees’, die onwijs goed onderbouwt dat de vleesindustrie niet duurzamer is dan de soja industrie. Het volledig artikel lees je hier.
 6. Veganisten eten alleen maar gezond
  Ik weet niet of je mij al volgt op mijn Socials, al een kijkje hebt genomen tussen mijn recepten en überhaupt mij kent. Mijn favoriete eten is pizza. Ik zou iedere dag wel chips kunnen eten. Eén keer in de 2 à 3 weken eet ik friet en ik hou onwijs van snacken. En laat me niet beginnen over de vegan kapsalon die ik laatst maakte met mijn vriend. Of over het feit dat we een frituur hebben gekocht terwijl deze er nóóit zou komen. Toegegeven, de frituur moest er komen want anders kon ik geen oesterzwam karaage en Vietnamese loempia’s maken. Dus overwegend eet ik gezond en lekker ja, maar niet altijd is lekker ook gezond. Het gaat om het vinden van de juiste balans en weten wat eten met je lichaam doet. Ik leef een heerlijk gebalanceerd leven, wat betekent dat zolang ik sport, ik kan eten waar ik zin in heb. Het leven is een feestje, maar je kunt niet altijd zes gooien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s