Citroen risotto met groene asperges

Citroenrisotto met gegrilde groene asperges

It’s a beautiful day to deel dit heerlijke lente recept. Oké, misschien past het recept niet echt bij het bipolaire weer van vandaag. Zon, regen, donkere lucht, wolken, blauwe lucht, zon….. Ik snap er echt niks meer van. Koud is het gelukkig in ieder geval niet en als het droog is, is het best chill om deze maaltijd buiten op te smikkelen. Want smikkelen ga je zeker! En anders bewaar je ‘m voor morgen, wanneer écht de zon gaat schijnen en het 100% droog blijft (in Breda). Ik vind risotto zo lekker. EINDE. Nee grapje hahaha, toen ik voor veganisme koos, was ik absoluut niet bang om dit gerecht minder lekker te gaan vinden door het ontbreken van Parmezaanse kaas. Ik had me al goed ingelezen over het gebruik van edelgistvlokken en ben gaan experimenteren met twee verschillende producenten: BioToday en Vantastic Foods. De Vantastic Foods heeft het uiteindelijk gewonnen van BioToday. Niet alleen vanwege de prijs (verschil prijs/kg is €23,44), maar ook vanwege het feit dat mijn risotto’s met deze vlokken veel romiger worden. Waar je wel op moet letten wanneer je edelgistvlokken gebruikt, is dat ze vocht opnemen. Dus wanneer ik de vlokken toevoeg aan mijn risotto schenk ik daar automatisch een beetje bouillon bij. Anders trekt je smeuïge risotto namelijk best wel droog en dat is zonde want die smeuïgheid met een kleine bite maakt de risotto een top gerecht! Eet smakelijk xxx

Ingrediënten (2 – 3 personen)

 • 500 gr groene asperges
 • 200 gr risottorijst (Arborio)
 • 1/2 citroen
 • 1 sjalotje
 • 1 knoflookteen
 • Gedroogde tijm
 • 50 gr edelgistvlokken
 • 150 ml witte wijn
 • 600 ml groentebouillon
 • 30 gr pijnboompitten
 • Zout en peper
 • Olijfolie

Bereidingstijd

 • +/- 10 min voorbereiding
 • +/- 30 min bereiding
 • +/- 5 min rust

Keukenhulpjes

Citrusrasp
Citruspers
Waterkoker/Maatbeker
Grill pan

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Hak de knoflook fijn en snipper het sjalotje. Snijd de houterige onderkant van de groene asperges. Groene asperges hoef je in tegenstelling tot witte asperges niet te schillen! En bereid de groentebouillon alvast voor.

RONDE 1 Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook en de sjalot. Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak ongeveer voor 5 minuten mee. Blus vervolgens af met de witte wijn, roer even goed door, draai het vuur naar een stand waardoor het vocht een beetje pruttelt maar niet te hard, en laat de wijn volledig opnemen door de rijstkorrels. Zodra de wijn volledig is opgenomen schenk je er de eerste bouillon bij en roer je ook even goed door. Deze laat je ook weer langzaam opnemen voordat je de volgende schep/scheut toevoegt. Ga door tot dat de rijstkorrels nog een lichte bite hebben. Tussendoor proeven is dus essentieel en gebruik zo veel bouillon als dat jij denkt nodig te hebben.

RONDE 2 Wanneer jij denkt dat de risotto bijna klaar is, rasp dan de helft van de citroenschil en pers een halve citroen uit. Voeg dit toe aan de risotto en schep even goed door. Voeg vervolgens de edelgistvlokken toe en roer door. En voeg dan als allerlaatste nog een klein scheutje bouillon toe en schep dit ook weer door. Proef de risotto en breng eventueel op smaak met versgemalen peper en zout. Laat de risotto daarna afgedekt (deksel of aluminiumfolie) rusten.

RONDE 3 Verwarm een grillpan en zorg dat ie goed heet wordt. Dit kun je controleren door een druppeltje water in de pan te laten vallen. Gaat het heel hard sissen, dan is je grillpan goed warm. Bak hierin eerst de pijnboompitten tot dat deze licht verkleuren. Vergeet niet af en toe te schudden zodat alle kanten gebakken worden. Schep de pijnboompitten eruit en leg nu de groene asperges erin, voeg een klein beetje olijfolie toe eventueel, en grill alle kanten tot dat je mooie donkere grillstrepen hebt. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s