Vegan Havermoutkoeken

Havermoutkoeken

Wat een beauties vind je niet? Ik maakte deze speciaal voor Moederdag en ze vielen erg goed in de smaak. Zo goed, dat er meerdere malen om het recept is gevraagd. Ik vind bakken de minst leuke activiteit in de keuken. Ik denk omdat alles verhoudingsgewijs zo afhankelijk is van elkaar en er weinig ruimte is voor creativiteit. Ik vind het tijdens koken ook nooit leuk om een recept van een ander volledig te volgen en er juist mijn eigen draai aan te geven. Maar bij bakken durf ik dat toch minder snel. Zeker als ik terugkijk op de mislukte taarten waarbij ik dacht iets van mezelf erin stoppen hahaha (figurally speaking). Maar anderzijds als het lukt, dan voelt dat wel weer als een overwinning. Misschien moet ik deze koeken overwinningskoeken noemen? Ik hield het recept aan van mijn eerder geposte chocolate chip cookies als basis en paste de hoeveelheid suiker en havermout in plaats van meel aan. Ik heb deze nu twee keer gebakken. De eerste keer 10 minuten langer dan de tweede keer. Dus wil je wat krokantere koeken en een wat zachter midden dan bak je ze langer. Wil je overall wat smeuïgere koeken, houd je dan aan de tijd zoals in het recept aangegeven. Oh, en ga verantwoord mee om want voor je het weet heb je zo 3 achter elkaar op 🙂

Ingrediënten (14 stuks)

 • 250 gr havermoutvlokken
 • 140 gr plantaardige roomboter (Floraplant)
 • 80 gr witte suiker
 • 70 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 1 tl vanille extract
 • 1/4 tl zout
 • 1 el lijnzaad
 • 2 el warm water
 • 3/4 tl baking soda
 • 1 grote eetlepel 100% pindakaas
 • 1 el koek- en speculaaskruiden

Bereidingstijd

 • +/- 10 min voorbereiding
 • +/- 60 min rust
 • +/- 17 min bereiding

Keukenhulpjes

Keukenmachine
Weegschaal
Vershoudfolie
Bakpapier

Ready, set, bake……..

DE VOORBEREIDING – Weeg alle ingrediënten alvast af en houd in aparte kommetjes. En week het lijnzaad in 2 eetlepels warm water.

RONDE 1 Doe de boter samen met beide suiker elementen in de mengkom. Meng tot een luchtig geheel. Voeg vervolgens het geweekte lijnzaad toe en meng even kort mee zodat alles goed door elkaar gaat. Voeg vervolgens de havermoutvlokken, vanille extract, baking soda, pindakaas en koekkruiden toe. Meng tot dat er een grote bonk deeg ontstaat.

RONDE 2 Leg een groot vel vershoudfolie neer op het aanrecht/keukenblok. Schep het deeg erop en rol met je handen uit tot een lange deegstaaf van ongeveer 4 cm dik. Rol de vershoudfolie er omheen en draai door de uiteindes vast te houden de folie strak om het deeg. Laat het deeg nu voor 1 uur in de koelkast rusten.

RONDE 3 Verwarm de oven voor op 175°C. Haal het deeg na 1 uur uit de koelkast. Verwijder de vershoudfolie en snijd in plakken van 1 à 2 cm dik. Draai van de ronde plakken kort mooie balletjes zodat het deeg niet te warm wordt. Bekleed 2 bakplaten of roosters met bakpapier en verdeel daarover de havermout ballen. Leg ze met voldoende ruimte uit elkaar want je wil niet dat ze aan elkaar plakken. Bak de koeken in 17 minuten af. Wanneer je 2 bakplaten tegelijk in de oven doet, wissel de bakplaten dan halverwege om. Dus de bovenste gaat naar onder en de onderste gaat naar boven. Laat vervolgens een half uur afkoelen buiten de oven. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s