Sperziebonen pompoen couscous

Pompoen-Sperziebonen schotel

Sperziebonen pompoenschotel couscous

De lente en zomer laten wel erg lang op zich wachten vind je niet? De veelbelovende zon en warmte die we in februari en maart voelden en zagen, daar is momenteel geen spoor meer van te bekennen. Ook met dit nog niet zo zomerse weer moeten we goed voor onszelf zorgen. Ik vind dit dan ook een heel passend gerecht voor de regenachtige, zonnige en vooral frisse dagen. Een heerlijke kruidige sperziebonen pompoenschotel op een bedje van couscous en een sausje van tahin met geroosterde pompoenpitten. Met dit receptje krijg je jou dosis vitamientjes ook zekerste weten binnen.
Mocht je nog wat extra proteïnes willen toevoegen, trek dan gerust een blikje kikkererwten open. Die gaan heel goed samen met de tahin en couscous.
En mocht je je afvragen wat tahin in godsnaam is? Tahin is een pasta gemaakt op basis van sesamzaadjes. Het doet een beetje denken aan pindakaas alleen wordt pindakaas natuurlijk van pinda’s gemaakt en niet van sesamzaadjes. Tahin is ook nog eens een goede bron van eiwitten, is rijk aan vezels en bevat een hoog gehalte aan Fosfor, Calcium, Magnesium, IJzer. Eet smakelijk!

Ingrediënten
(3 – 4 personen)

 • 225 gr couscous
 • 1 flespompoen
 • 3 rode uien
 • 300 gr sperziebonen
 • 1 el venkelzaad
 • 2 el chilivlokken
 • 1,5 el kurkuma
 • 1 el oregano
 • Scheutje olijfolie
 • Peper en zout
 • Handje pompoenpitten

Ingrediënten
tahin dressing

 • 200 ml sojayoghurt ongezoet
 • 1 el tahin
 • 1 tl agavesiroop
 • 1 tl Franse mosterd
 • Peper en zout
 • Scheutje olijfolie

Bereidingstijd

 • +/- 20 min voorbereiding
 • +/- 30 min koken

Keukenhulpjes

Mengkom
Bakplaat
Waterkoker
RVS-stoombloem (IKEA)

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de kop en kont van de pompoen eraf, halveer de pompoen en verwijder het vruchtvlees. Snijd vervolgens de pompoen in blokjes van ongeveer 1,5cm. Dop de sperziebonen en halveer. Snijd de rode uien door de helft en verdeel in 3 halve maantjes.

RONDE 1 Doe de pompoenblokjes in een mengkom en voeg daar het venkelzaad, de gedroogde chilivlokken, kurkuma, oregano en een flinke scheut olijfolie bij. Hussel goed door elkaar en verspreid op de bakplaat. Doe de rode ui ook even door het kruidenmengsel in de mengkom en voeg toe aan de bakplaat. Zet dit voor 30 min. in de oven.

RONDE 2 Vul een steelpan met een laagje water en stoom de sperziebonen m.b.v. een stoombloem in 10 minuten gaar. Kook de couscous volgens de verpakking óf zoals ik graag doe; kook water in de waterkoker, verkruimel een half blokjes groentebouillon door de couscous in de steelpan en zet de couscous ongeveer 2cm onder water. Doe de deksel op de pan en laat de couscous garen. Giet de sperziebonen af en spoel af met koud water zodat ze niet verder garen.

RONDE 3 Meng de sojayoghurt met de tahin, agavesiroop, Franse mosterd, peper, een snufje zout en een scheutje olijfolie. Proef of de tahinsaus de smaak heeft die jij lekker vindt. Voeg anders nog wat kruiden naar smaak toe tot dat je de perfecte saus hebt. Rooster de pompoenpitten met wat keukenzout in een koekenpan tot ze helderder van kleur worden en licht poffen. Haal als laatste de groenten uit de oven. Maak je bordje op én genieten maar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s