Karaage Oesterzwam Japans

Karaage van Oesterzwam

Een recept dat tegenwoordig niet meer mag ontbreken wanneer er een Asian Food Night georganiseerd wordt, is deze karaage van oesterzwam. Als ik hierover vertel tegen vrienden en kennissen (I do) dan kijken ze mij heel raar aan bij het woord karaage. Maar als ik dan vertel dat het een krokant kip frituurhapje is uit de Japanse keuken dan hoor ik het kwartje vallen. Echt alle probs gaan naar Ingrid en Joyce, de gezichten achter de foodblog Proef Japan. Volg je hen nog niet, dan doe dat zeker snel. Zij focussen zich op de achtergrondinformatie van de Japanse keuken maar hebben vooral een bijzondere focus op authentieke en traditionele gerechten. Zo kwam ik dit tot Karaage recept. Het zag er zo lekker uit dat ik dit wel moest proberen. Onderhand heb ik het al 3x gemaakt, alleen en voor vrienden en iedereen is echt een big fan. We wisten natuurlijk al dat oesterzwam een perfecte vervanger is voor kip gerechten door haar vlezige structuur, maar dat dit gerecht zo mind-blowing zou zijn had zelfs ik niet durven dromen. Je neemt werkelijk waar een hap en je waant je in een kip-vriendelijke wereld. Echt ZO AWESOME!!! Wij hadden hiervoor geen frituur in huis en wij zijn speciaal voor dit recept een frituur gaan kopen. Werkt toch net ff beter dan frituren in een pan en je huis stinkt er niet zo naar. Tenminste, als je het buiten frituurt dan zoals wij doen in het schuurtje in de tuin. Anyways, long story short…..

YOU HAVE TO TRY THIS!!

Ingrediënten (4 – 6 personen)

 • 150 gr oesterzwammen
 • 150 gr bloem
 • 60 gr aardappelzetmeel
 • 170 ml water
 • 60 ml sojasaus
 • 30 ml mirin
 • 1 tl suiker
 • 1 tl uienpoeder
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl zout
 • 1 tl zwarte peper
 • Platte peterselie
 • Frituurolie

Bereidingstijd

 • +/- 10 min voorbereiding
 • +/- 15 min bereiding

Keukenhulpjes

(Frituur)pan met dikke bodem
Thermometer
Maatbeker
Mengkom

Ready, set, bake……..

DE VOORBEREIDING – Weeg de bloem af en meng met de kruiden in een mengkom. Weeg het aardappelzetmeel af en houd apart in een andere kom. Meng in een maatbeker het water met de sojasaus, mirin en een theelepel suiker. Zet de frituur op 175 tot 180° of verhit de olie in een pan met een dikke bodem tot deze temperatuur.

RONDE 1 Meng het soja-water mengsel met de bloem. Het beslag moet ongeveer even dik zijn als pannenkoekenbeslag. Doop de oesterzwammen één voor één in het beslag en bedekt vervolgens met een laag aardappelzetmeel. Leg de oesterzwammen weer per 4 à 5 stuks één voor één in de (frituur)pan en bak deze tot ze een mooie krokante korst hebben. Serveer eventueel met wat platte peterselie en een lekker sausje zoals chilisaus, mayo-chilisaus, sriracha of hoisin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s