Miso aubergines

Miso Aubergines uit de oven

Oh wat was dit een feestje uit de oven zeg! Ik heb al eerder een recept gemaakt (nog niet gedeeld – to be continued) met miso aubergine, maar die was gebakken in een pan en combineerde ik met vegan kipstuckjes, rijst en cashewnoten.  En dat was al lekker, maar uit de oven is wel echt een goudmijntje hoor. Ik heb dit recept al een paar keer eerder gemaakt en ook voor op de BBQ. Waar ik altijd de fout mee inging, is dat ik de miso marinade gelijk besmeerde op de aubergines of ze een aantal uur erin liet trekken en ze dan deed afbakken. Je krijgt dan helaas geen stroperige glaze maar een soort waterig prutje. De smaak is er wel maar het is natuurlijk veel lekkerder zoals het op de foto links eruit ziet. Dit keer heb ik dus de miso eerst laten karamelliseren tot een dikkere marinade, de aubergines zonder de miso alvast voorgegaard in de oven en het laatste stukje garing gedaan met marinade waardoor je een heerlijke miso glaze op de aubergines krijgt. En wanneer je het vruchtvlees van de aubergines dus van tevoren insnijdt, loopt de marinade ook lekker het vruchtvlees in. Echt om je vingers bij af te likken.

Lekker als snack en bijgerechtje voor een geheel verzorgd Aziatisch diner of borrel!

Ingrediënten (2 – 4 personen)

  • 2 aubergines
  • 50 gr rode miso
  • 50 gr suiker (liefste bruine basterd)
  • 75 ml sake
  • 1/2 rode peper
  • 1 cm verse gember
  • 1 el knoflookolie
  • Peper en zout

Bereidingstijd

  • +/- 5 min voorbereiding
  • +/- 40 min bereiding

Keukenhulpjes

Keukenmachine met hakmolen
Maatbeker
Ovenschaal

Ready, set, bake……..

DE VOORBEREIDING – Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aubergines door de helft. Maak vervolgens diagonale kruizen in het vruchtvlees en smeer het vruchtvlees in met knoflookolie. Heb je geen knoflookolie snijdt dan een knoflookteen door het midden, besprenkel het vruchtvlees met olijfolie en smeer de knoflook met de platte kant op het vruchtvlees. Sluit af met wat peper en zout. Rooster de aubergines voor 20 minuten in de oven.

RONDE 1 Meet en weeg de sake, suiker en rode miso af. Stop de sake, suiker, rode miso, rode peper en verse gember in de keukenmachine en meng tot een gladde marinade. Schenk vervolgens de marinade in een sauspan en verwarm op middelhoog vuur onder af en toe roeren tot een dikkere marinade. Draai het vuur uit zodra de marinade licht stroperig wordt.

RONDE 2 Haal de aubergines na 20 minuten even uit de oven en verdeel de marinade over het vruchtvlees van de aubergines. Rooster de aubergines nogmaals voor 15 minuten in de oven. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s