Vegan roomboterkoek

Roomvrije roomboterkoek

Vegan roomboterkoek

Roomvrije roomboterkoek, dat klinkt gek en is het dan nog wel roomboterkoek. Nou zeker weten van wel! Flora Plant Based kwam namelijk al enige tijd geleden als eerste met plantaardige roomboter, zowel gezouten als ongezouten. Ik gebruik de ongezouten roomboter vaak ook ter vervanging van boter als ingrediënt in baksels, maar op brood is ie ook onwijs lekker. De gezouten variant haal ik vaak in huis wanneer we aan de borrel gaan met stokbrood of voor tijdens een BBQ. Als je ‘m qua prijs vergelijkt met niet-plantaardige roomboters dan is ie wel onwijs aan de prijs. Maar ik vind het door zijn goede smaak en structuur de moeite waard. Ik was vroeger echt gek op boterkoek. Altijd als ik naar opa en oma ging dan mocht ik iets uitkiezen dat oma dan vervolgens bij de bakker ging halen. 8 van de 10 keer was dat een mini boterkoekje en wilde ik eens afwisselen dan haalde ik een pizzabroodje. Nu weten jullie weten allemaal dat ik totaal geen bak-koningin ben, maar ik had laatst dus wel onwijs zin in boterkoek. De enige optie die ik toen had was om ‘m zelf te maken. En het is echt super makkelijk. Ga er overigens niet vanuit dat dit gezond is omdat het vegan is. Omdat ik dus geen bakheldin ben, veganizde ik het recept van Rutger Bakt!

Ingrediënten

  • 375 gr bloem
  • 340 gr plantaardige roomboter (Flora Plant Based – kamertemperatuur)
  • 270 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • ½ vanillestokje
  • Beetje plantaardige melk

Bereidingstijd

  • +/- 15 min voorbereiding
  • +/- 35 min bereiding

Keukenhulpjes

Keukenmachine/mixer met deegspatel
Bakvorm Ø20 – Ø24 cm (liefst geen springvorm)
Bakpapier
Weegschaal
Lepel/Spatel

Ready, set, bake……..

DE VOORBEREIDING – Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de bakvorm in met wat boter en bedek volledig met bakpapier. Weeg alle ingrediënten alvast af. En snijd het vanille in de lengte door de helft, schraap het merg eruit en vang op in een kommetje.

RONDE 1 Meng eerst de boter met de suiker tot dat deze goed gemengd zijn. Voeg vervolgens de bloem, zout en merg van het vanillestokje toe. Mix tot er een mooie boter bal ontstaat.

RONDE 2 Leg de boter bal in het midden van de bakvorm en druk met een natte lepe of spatel uit naar buiten. Zorg dat de bovenkant glad is. Bestrijk vervolgens de bovenkant met wat plantaardige melk en maak met een vork een ruitjesmotief. Plaats de bakvorm in het midden van de oven en bak voor ongeveer 35 minuten. De boterkoek zal iets minder bruin worden dan wanneer je een losgeklopt ei zou gebruiken, dus houd je echt aan de 35 minuten. De boterkoek zal ook nog wat wiebelig lijken, maar dit komt met het afkoelen helemaal goed.

RONDE 3 Druk nadat de vorm 10 minuten uit de oven is de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel, zodat de bovenkant van de koek overal even hoog is. Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes. Bewaar de overige stukjes in een tupperware bakje. TIP: ik vind mijn boterkoek het lekkerste gekoeld uit de koelkast 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s