Maïskolven van de BBQ

Maïskolf variatie

Een groente die nooit vergeten wordt bij een vlees georiënteerde BBQ is de maïskolf. Vaak heeft de maïskolf wel echt de rol van een bijgerechtje, maar vandaag zet ik deze maïskolf eens lekker in de hoofdrol. Want ook zij mag er zijn!

Ik maakte twee variaties, per ongeluk wel maar het pakte goed uit. De voorste maiskolf is gemarineerd in een Aziatische marinade. De achterste maïskolf is bedekt met een heerlijke zelfgemaakte knoflook-kruiden-citroenboter. YUP, I used it all in one butter! Overigens is die gekruide boter ook echt een lekkertje op een stukje stokbrood, dus heb je dat ook op de planning staan, maak er dan vooral veul van!

De gaarheid van maïs laat zich heel makkelijk wijzen door het verkleuren van de korrels. Eenmaal een mooie lichtbruine kleur, dan zijn jouw kolven good-to-go. 1,2,3 knagen maar!

Ingrediënten
(Aziatische maïskolf)

 • 1 maïskolf
 • 1 el rode miso
 • 0.5 el sojasaus
 • 0.5 el ketjap manis
 • 0.5 el chilivlokken
 • 1 el sesamolie
 • 1 el olijfolie
 • 1 tl gemberpoeder
 • 0.5 el knoflookpoeder
 • 1 el agavesiroop
 • 1 el water

Ingrediënten
(Boter maïskolf)

 • 1 maïskolf
 • 50 gr plantaardige roomboter
 • 2 el gedroogde dille
 • 1 el uienpoeder
 • 2 geperste knoflooktenen
 • 1 el citroensap
 • Flinke snuf zeezout
 • Verse peterselie

Bereidingstijd

 • +/- 5 min voorbereiding
 • +/- 30 min bereiding

Keukenhulpjes

BBQ tang
Kwast
Knoflookpers
Mengkom

Ready, set, BBQ……..

DE VOORBEREIDING – Meng voor de Aziatische marinade alle ingrediënten behalve de maiskolf in een mengkom en houd apart. Meng voor de knoflook-kruiden-citroenboter alle ingrediënten in kom en prak met een vork tot dat alles goed door elkaar zit.

RONDE 1 Leg beide maïskolven op de BBQ. Voor de Aziatische variant blijf je de maïskolf steeds met kwartslagen draaien en smeren tot dat de marinade op is. Draai de naturel maïskolf ook met kwartslagen gedurende 30 minuten.

RONDE 2 Haal de maïskolven na ongeveer 30 minuten van de BBQ, tenzij ze al eerder een mooi bruin tintje hebben. Snijd de maïskolven in 2 of 4 stukken. Smeer vervolgens nog flink wat knoflook-kruiden-citroenboter op de naturel versie. En smullen maar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s