Zoete aardappel stoofpot met linzen

Zoete Aardappel Stoofpot

Vanavond verzamelen Nederlanders zich weer massaal voor de buis om de tweede EK wedstrijd van het Nederlands Elftal te kijken. Ben jij ook al aangestoken met de Oranjekoorts? Ik ben opgegroeid in een sportlustige familie. Maakte niet uit welke dag van de week het was, er stond altijd wel sport op tv aan of we stonden zelf ergens langs het veld naar een wedstrijd van broertjes/zussen/vriendinnen/familie te kijken. Van basketbal tot hockey tot voetbal en golf. En de gebruikelijke Feyenoord wedstrijden op zondag plus de samenvattingen van alle Eredivisiewedstrijden mochten zeker niet ontbreken. Uiteindelijk toen ik op mijn 18e uit huis ging, is dit fanatieke sport kijken volledig verwaterd. En niet alleen het kijken maar ook de persoonlijke beweging maakte plaats voor studentzijn.

Gelukkig heb ik mijn motivatie ongeveer drieënhalf jaar geleden weer teruggevonden toen ik mijn vriend leerde kennen. Maar goed, dit is natuurlijk helemaal niet waar het over ging. Het Nederlandse Elftal gaat zich vanavond hopelijk weer van z’n beste kant laten zien. En wat past daar beter bij dan deze Oranje stoofpot. Het grappige aan deze stoofpot is dat ie heel erg smaakt naar een vlees-stoofpot. Geen idee hoe het kan, maar het is een geweldige ervaring!

Ingrediënten (4 – 6 personen)

 • 2 zoete aardappels
 • 2 witte/gele uien
 • 2 knoflooktenen
 • 2 el (hot) kerriepoeder
 • 300 gr rode linzen (gedroogd)
 • 400 ml kokosmelk light (Bon Coco – AH / Freshona Lidl)
 • 1200 ml groentebouillon (2 tabletten)
 • 2 el tomatenpuree
 • 500 gr zilvervliesrijst
 • 2 el chilivlokken
 • Peper en zout
 • Olijfolie
 • Verse platte peterselie

Bereidingstijd

 • +/- 15 min voorbereiding
 • +/- 25 min bereiding

Keukenhulpjes

Vergiet
Gietijzeren pan
Waterkoker

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Schil de zoete aardappels en snijd in blokjes. Snipper de uien en hak de knoflook fijn. Kook alvast het water voor de groentebouillon in de waterkoker.

RONDE 1 Bereid de rijst volgens verpakking. Verhit een scheutje olijfolie in een gietijzeren pan en fruit hierin de knoflook en ui. Voeg vervolgens de zoete aardappel toe en bak voor ongeveer 5 minuten. Voeg hierna de tomatenpuree en kerriepoeder toe. Bak dit even kort mee zodat alle smaken goed loskomen. Voeg nu de linzen, twee blokjes bouillon, kokosmelk en 1,2L water toe. Draai het vuur laag tot middelhoog en laat met de deksel op de pan 15 minuten stoven. Roer af en toe door de pan zodat de linzen niet aan de bodem plakken.

RONDE 2 Als het goed is, zijn de bouillon en kokosmelk ingekookt waardoor er een dikkere stoof is ontstaan. Voeg naar smaak peper en zout toe. Schep de stoofpot in een kom of diep bord, verdeel de rijst over de borden en sluit af met een snufje chilivlokken en verse platte peterselie. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s