Saté tempeh ketjap

Saté tempeh ketjap

Ken je ze? De Indonesische varkenshaassateetjes die te vinden zijn op het (afhaal-)menu van die toko om de hoek. Of de gemarineerde in het BBQ-schap van de supermarkt? Of ben je zelf wel eens in Indonesië geweest? Dan heb je deze zoet-pittige vleesspiesjes ongetwijfeld zien liggen en wellicht ook geproefd. Het is best een kunst om deze perfect te serveren want of ze zijn zo droog als gort of ze smaken licht verbrand. Zoals vaker gezegd hoef je als vegan echt niks te missen en zo ook de smaak van deze spiesjes niet. Ik combineerde de zoet-pittige smaak met tempeh in plaats van varkenshaas. Ik heb de tempeh blokken ongeveer 3 uur gemarineerd zodat de saus er lekker in trekt. Dit hoeft natuurlijk niet, maar voor de smaaksensatie is het zeker een aanrader. Vergeet niet de marinade te bewaren om na het grillen de spiesjes te besprenkelen en om de satéprikkers te weken in water voordat je ze op de BBQ mikt. Smikkelen maar!

Ingrediënten (2 – 4 personen)

 • 1 blok tempeh
 • 1 tl gemalen koriander
 • 0.5 tl gemalen komijnzaad
 • 0.5 tl gemberpoeder
 • 0.5 tl laos
 • 0.25 tl kurkuma
 • 1 tl zout
 • 0.5 tl zwarte peper
 • 1 tl uienpoeder
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 2 tl sambal oelek
 • 1 tl citroensap (vers/geconcentreerd)
 • 1 tl bruine basterdsuiker
 • 5 el ketjap manis
 • 1 el ketchup
 • 8 (geweekte) satéprikkers

Bereidingstijd

 • +/- 3 uur marineren
 • +/- 5 min voorbereiding
 • +/- 15 min bereiding

Keukenhulpjes

Ovenschaal
Satéprikkers

Ready, set, BBQ……..

DE VOORBEREIDING – Snijd de tempeh in 8 gelijke lange blokken en verdeel de blokken in vierkante blokjes. Meng voor de marinade alle ingrediënten in een mengkom. Leg de tempeh blokjes in een ovenschaal, schenk de marinade eroverheen en laat 3 uur intrekken. Schep de blokjes af en toe even om.

RONDE 1 Zet de satéprikkers minstens een half uur in water. Rijg wanneer de BBQ op temperatuur is de gemarineerde tempeh aan de satéprikkers. Grill de sateetjes ongeveer 3 à 5 minuten per kant. Blijf opletten dat ze niet verbranden, want op een BBQ gebeurt dit sneller. De tempeh mag een beetje verkleuren door de donkere marinade, want het kristalliseren van de marinade komt de smaak zeker ten goede!

RONDE 2 Schenk als laatste de overgebleven marinades eroverheen. Serveer eventueel met wat verse bosuiringen, rode peper en/of gebakken uitjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s