Zoete aardappel maaltijdtas

Vegan Maaltijdtas Boer #3: Zoete aardappelstoofpot

Maaltijdtas week 26

Er staat weer een nieuwe maaltijdtas klaar bij Boer – Winkel van ’t land. Deze keer maakt de citroenrisotto met gegrilde groene asperges ruimte voor een stoofpot. Maar Isabel, stoofpotten eet je toch alleen wanneer het koud is? Nou, ik niet! Ondanks dat in deze stoofpot een goeie portie linzen en aardappel zit, vind ik ‘m helemaal niet zwaar óf te warm voor deze tijd voor het jaar. Ik heb het gerecht nog niet zo heel lang geleden online gezet, maar wel al een aantal keer zelf gegeten. Ik blijf mij iedere keer weer verbazen over hoe lekker het is. En dat met slechts maar enkele ingrediënten die ook nog eens perfect aansloten op het EK-seizoen. Helaas heeft het Nederlands Elftal onze Oranje-koorts vroegtijdig beëindigd, maar gelukkig biedt deze maaltijd meer dan troost!

Zoete aardappelstoofpot

Zoete aardappelstoofpot

Het recept heb ik zelf al eerder gepost maar dat is geen reden om ‘m niet nog een keer met Boer te delen. In de winkel staan de maaltijdtassen weer klaar die je bij binnenkomst, na betaling, zo kunt meenemen. Je hoeft echt letterlijk nergens meer naar om te kijken want alle ingrediënten zitten erin. Het enige wat je zelf moet toevoegen is liefde & geduld. Nou dat moet lukken toch?! Ik vind dit recept zelf heel erg naar stoofvlees smaken en ben heel benieuwd wat jij ervan vindt!

Ben je woonachtig in omgeving West-Brabant en heb je geen tijd om langs te komen, dan kun je de maaltijdtas ook eenvoudig bestellen. De medewerkers van Boer komen de bestelling dan met liefde in hun Boerbus bezorgen. Makkelijker kunnen we het niet maken, wél lekkerder!

There is no art in fart

Toen ik overstapte van vegetarisch naar vegan ging ik veel meer peulvruchten eten om zo aan mijn eiwitten te komen. Daarmee ervaarde ik ook veel meer winderigheid dan voorheen. Ook om mij heen hoor ik vaak van mensen met een niet-veganistische leefstijl dan wel een eetstijl waar peulvruchten niet vaak voorkomen dat ze na het eten van peulvruchten winderigheid ervaren en dat zorgt toch voor een bepaald ongemak (of ze nu stinken of niet, het is ongemakkelijk voor jezelf maar ook je omgeving). Maar hoe ontstaat dit nu zo plotseling en wat kun je er tegen doen? Laat ik beginnen door je mee te nemen wat peulvruchten zijn en waar ze goed voor zijn. Bonen zijn peulvruchten. Net als erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. Peulvruchten zijn gezond. Ze kunnen een bron van koolhydraten zijn, dienen als groente of als vleesopvolger. Bonen bevatten koolhydraten die niet volledig verteerd en opgenomen worden in de dunne darm. Ze komen onveranderd in de dikke darm terecht en worden daar door de darmflora bewerkt, wat ook wel vergisten wordt genoemd. Door deze vergisting ontstaat die extra gasvorming. Veel fervente bonen-eters zullen je adviseren om de peulvruchten eerst goed onder koud water af te spoelen. Is sowieso nooit een verkeerd idee om te doen met al het fruit en groente. Verder schijnt het zo te zijn dat je deze zogeheten oligosachariden (oftewel scheetstoffen) er gewoon uit kan koken. Daarbij is het wel handig om te kiezen voor gedroogde peulvruchten in plaats van die uit blik. Ben je van plan de peulvruchten eerst te koken dan heb je nog als extra optie om de vruchten eerst een nachtje te weken in water, vervolgens goed af te spoelen en daarna te koken. Zo worden de vitaminen en mineralen ook nog eens beter door je lichaam opgenomen. Of het werkt bij iedereen is per persoon helaas verschillend. Maar één ding wat wel zeker is, is hoe vaker je peulvruchten eet, hoe meer je darmflora eraan gewend raakt. Ik kan niet zeggen dat ik volledig gasvrij ben na het eten van peulvruchten, maar in ieder geval een flink stuk minder dan eerst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s