Geroosterde zoete aardappel met tomaten-limoensaus

Ottolenghi’s geroosterde zoete aardappel in tomaten-limoensaus

Mijn inspiratie was afgelopen week ver te zoeken. En de week ervoor trouwens ook. De oorzaak hiervan is bij mij 9/10 keer stress. En bij gebrek aan inspiratie ervaar ik ook gebrek aan kooklust en grijp ik dus heel snel naar Thuisbezorgd of Deliveroo. Zonde van het geld, want het eten wat daarop staat is niet bepaald gezond en er zijn in Breda heel weinig vegan mogelijkheden….
Dus, ondanks de inspiratieloosheid pakte ik een nieuw kookboek bij de hand. Deze had ik mezelf een aantal weken geleden cadeau gedaan. Ik stond toen al bij de kassa in de rij en draaide me nog even om naar de boekenrij tegen de wand. Er daar stond ie, het Flavour kookboek van Ottolenghi. Ik had er al veel goede verhalen over gehoord dus je begrijpt dat ik deze kans moest grijpen en het boek mee moest nemen. Geen seconde spijt van gehad. Ik vind kookboeken best aan de prijs en kan me voorstellen dat veel mensen hier niet in (kunnen) investeren. Hoe fijn is het dan dat anderen dat wel doen en de recepten proberen en bij tevredenheid met jou delen. En dit recept wil je echt niet missen! -XXX-

Ingrediënten (2 – 4 personen)

 • 3 – 4 middelgrote zoete aardappels
 • 1,5 tl gemalen komijnzaad
 • 1,5 tl gemalen kardamompoeder
 • Zwarte peper en zout
 • 2 el olijfolie
 • 2 sjalotjes
 • 6 knoflooktenen
 • 2 groene chilipepers
 • 50 ml olijfolie
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 tl gemalen komijnzaad
 • 1 tl gemalen kardamompoeder
 • 1 tl zout
 • 1,5 tl fijne kristalsuiker
 • Gedroogde dille
 • Rasp en sap van 1 limoen
 • Zilvervliesrijst

Bereidingstijd

 • +/- 10 min voorbereiding
 • +/- 35 min bereiding

Keukenhulpjes

Waterkoker
Mengkom
Bakpapier
Aluminiumfolie
Hakmolen
Citrusrasp/pers

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Verwarm de oven voor op 240°C. Kook alvast wat water voor de rijst in de waterkoker. Snipper de sjalotjes en hak de knoflooktenen en chilipepers fijn. Was de zoete aardappels en snijd in plakken van 0,5 tot 1 cm dik.

RONDE 1 Leg de zoete aardappelplakken in de mengkom en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie, 1,5 theelepel gemalen komijnzaad en kardamompoeder. Hussel goed door elkaar en leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met aluminiumfolie en zet voor 25 minuten in de oven. Verwijder na 25 minuten het aluminiumfolie en zet nog voor 15 minuten in de oven.

RONDE 2 – Verwarm de 50 ml olijfolie in een koekenpan, op laag vuur, en fruit hierin de knoflook en chilipepers. Laat dit ongeveer 5 minuten fruiten. Schep vervolgens de helft eruit en vang op in een kommetje. Voeg nu de sjalotten toe en fruit deze ook voor ongeveer 5 minuten mee.

RONDE 3 Doe de gepelde tomaten met de tomatenpuree, één theelepel gemalen komijnzaad en kardamompoeder, zout en suiker in de hakmolen en pureer tot een gladde saus. Voeg dit toe aan de pan met het sjalot-knoflook-peper mengsel. Rasp de schil van de limoen en pers vervolgens het sap uit de limoen. Laat de saus onder af en toe roeren 10 minuten indikken. Voeg vervolgens 250 ml water toe en laat dit ook weer 10 minuten indikken.

RONDE 4 Bereid ondertussen de zilvervliesrijst op de verpakking door het al gekookte water in een pan te gieten en de zilvervliesrijst erbij te doen. Verdeel de rijst over de borden. Verdeel daaroverheen de tomaten-limoensaus en de geroosterde zoete aardappel. Voeg als laatste nog het apart gezette knoflookmengsel toe en wat gedroogde dille. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s