Tajine met gegrilde mango en parelcouscous

Tajine met Gegrilde Mango en Parelcouscous

Deze week staat in teken van EAT ME. En daar bedoel ik natuurlijk niet mee dat je mij of jezelf kunt eten. Ik werk als ambassadeur voor Green Food Lab, het Food Consultancy & Communications Agency o.a. bekend van De Hippe Vegetariër en de Nationale Week Zonder Vlees. Eigenlijk werk ik als ambassadeur voor de merken die zich bij Green Food Lab melden omdat zij een stukje brand awareness willen creëren voor hun merk of voor een bepaald product. Superleuk dus, want daardoor mag ik uit naam van dat merk recepten ontwikkelen met hun producten!
Deze week staat dus in teken van het bedrijf EAT ME. Je kent ze vast van het stickertje dat te vinden is op bijna 100 soorten unieke groenten en fruit, denk bijvoorbeeld aan de eetrijpe avocado’s en mango’s, maar ook de groene asperges en zoete aardappels. Wat ik zo goed en leuk vind aan EAT ME is dat zij de seizoenen volgt, wat betekent dat hun groenten en fruit vol smaak & kwaliteit zitten, de producten ready-to-eat zijn en daarmee dus ook een stukje duurzaamheid gewaarborgd wordt. Helemaal ideaal dus wanneer je zin hebt in een BBQ maar deze niet gepland had. Eet smakelijk!

Ingrediënten (2 – 4 personen)

 • 300 gr parelcouscous
 • 1 aubergine
 • 1 aardappel
 • 1 winterpeen
 • 2 rode uien
 • 2 knoflooktenen
 • 1 rode peper
 • 3 trostomaten
 • 1 limoen
 • 300 ml groentebouillon (1 blokje)
 • 1,5 tl harissa
 • 2 tl komijnzaad
 • 1,5 el ras el hanout
 • 1 mango
 • 1 blik kikkererwten (400gr)
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Bereidingstijd

 • +/- 15 min voorbereiding
 • +/- 30 min bereiding

Keukenhulpjes

Waterkoker/Maatbeker
BBQ
Citruspers en -rasp
Vergiet
Gietijzeren pan

Ready, set, BBQ……..

DE VOORBEREIDING – We gaan vandaag een beetje switchen tussen binnen- en buiten koken dus steek de BBQ maar alvast aan. Kook 300ml water in de waterkoker. Pel de ui, snijd het kontje en kroontje eraf, verdeel in vieren en snijd in kleine maantjes. Snijd de rode peper in ringen en hak de knoflooktenen fijn. Snijd de aubergine, aardappel, wortel en tomaten in blokjes. Giet en spoel de kikkererwten af (vang het sap op en bewaar in de koelkast voor evt. een ander gerecht). Schil de mango en snijd in plakjes van ongeveer 1cm dik. En bereid de bouillon alvast voor in een maatbeker. Neem alles behalve de waterkoker en de parelcouscous mee naar buiten.

RONDE 1 Wanneer de BBQ op temperatuur is (de koeltjes gloeien en niet meer branden óf de temperatuur op 200°C staat) zet dan de gietijzeren pan erop. Ik gebruik mijn Creuset hiervoor maar als je een Dutch Oven hebt dan kun je deze ook gebruiken. Verhit een flinke scheut olijfolie in de gietijzeren pan en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper. Voeg nu het komijnzaad, de ras el hanout en harissa toe en bak even kort mee zodat de smaken vrijkomen. Voeg vervolgens de aardappel, wortel, tomaten en kikkererwten toe en bak voor 5 minuten.

RONDE 2 Schenk vervolgens de bouillon erbij. Zet de deksel op de pan en laat voor 15 min. stoven. Houd de pan goed in de gaten, want hij kan nog wel eens overstromen. Wanneer de pan lijkt te gaan overstromen, haal dan even de deksel van de pan af. Haal na 15 minuten de deksel van de pan. Voeg nu de aubergine toe. Rasp de limoen, pers de hele limoen uit en voeg dit ook toe. Schep even om en laat het nog 10 minuten door pruttelen. Controleer na die 10 minuten of de aardappel gaar is.

RONDE 3 Breng opnieuw een ruime hoeveelheid water aan de kook in de waterkoker. Bereid vervolgens ook de couscous volgens de verpakking met het gekookte water. Wanneer de couscous klaar is en afgegoten is, ga je de mango bereiden. Maak wat ruimte op de grill. Grill de mango plakken per kant ongeveer 30 seconden of tot dat er mooie grillstrepen ontstaan. Verdeel de tajine stoof over de borden, schep er wat couscous bij en verdeel de gegrilde mango erover. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s