Bao bun met jackfruit en hoisin

Bao Bun met Jackfruit

Het is weer weekend, dus tijd voor nog meer lekkers. In het weekend vind ik het leuk om de tijd te nemen om iets uitgebreider te koken. Zo maakte ik vorige week vrijdag deze heerlijke bao buns met jackfruit en pickled veggies. De buns kun je gemakkelijk zelf maken, maar ik had nog een aantal diepvries buns liggen van de Toko dus die kon ik hier prima voor gebruiken. Het recept voor zelfgemaakte buns vind je overigens hier. Nangka of jackfruit is voor veel mensen een nog onbekend product. Ik moet toegeven dat ik er ook nog nooit van had gehoord voordat ik de veganistische keuken in dook. Echter is het echt een perfecte vervanger voor pulled meat. De stukjes jonge jackfruit bestaan uit vlezige draden, die je bij lang sudderen zo uit elkaar kunt trekken. Van zichzelf heeft het een lichtzoete en redelijk neutrale smaak. Perfect dus om te kruiden! Ik koos dit keer voor een mix van chinese 5 spice en hoisin en sojasaus. En ik gebruikte nog wat andere verse smaakmakers die ik nog in de vriezer had liggen van toen ik de Sumatraanse Rendang maakte. Ik zou zeggen, eet smakelijk en fijn weekend!

Ingrediënten (8 buns)

 • 1 zak bevroren Bao Buns (TOKO)
 • 3 el wokolie
 • 1 blik jackfruit op water (500gr)
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • 1 tl chinese 5 spice
 • 3 el hoisin
 • 1 el sojasaus
 • 1 el agavesiroop
 • 1 tl sambal oelek
 • 2 limoenblaadjes (Toko óf vriesvak AH)
 • 2 cm verse laos (Toko)
 • 2 knoflooktenen
 • 2 sjalotjes
 • 2 citroengrasstengels
 • 200 ml groentebouillon
 • 3 eetlepels sushiazijn
 • 2 eetlepels gembersiroop
 • 1 eetlepel sweet chilisaus
 • Taugé
 • Komkommer
 • Wortel
 • Rode ui
 • Rode azijn
 • 1 tl suiker
 • Bosui
 • Zwart sesamzaad
 • Evt. pinda’s

Bereidingstijd

 • +/- 15 min voorbereiding
 • +/- 90 min bereiding

Keukenhulpjes

Gietijzeren pan
Bamboe stoommandjes
Bakpapier/stoomblad
Mengkommen
Vergiet
Waterkoker
Mandoline
Weckpotje/schaaltje

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Haal de bao buns uit de vriezer en leg onder een vochtige theedoek zodat ze kunnen ontdooien en niet uitdrogen. Laat het jackfruit uitlekken in een vergiet. Bereid de bouillon alvast voor. Rasp de laos en het witte gedeelte van de citroenstengels. Snipper de sjalotjes en hak de knoflooktenen fijn. En meng voor de saus de hoisin met sojasaus, agavesiroop en sambal.

RONDE 1 Verhit de wokolie in de gietijzeren pan. Fruit daarin de sjalot, knoflook, rasp van citroengrasstengel en laos. Voeg vervolgens de gerookte paprikapoeder en Chinese 5 spice toe en na een enkele minuut de jackfruit stukken. Bak even kort aan voordat je de saus en limoenblaadjes toevoegt. Schep even goed door, draai het vuur laag en giet de bouillon erbij. Zet de deksel op de pan en laat de jackfruit minstens 1 uur sudderen.

RONDE 2 – Snijd de rode ui in ringen en stop deze in de weckpot. Schenk daar de rode wijnazijn en voeg het suiker eraan toe. Even goed schudden en zet apart. Schaaf de wortel met behulp van de mandoline in ronde dunne plakken. Deel de komkommer in tweeën en schaaf deze in de lengte ook in dunne plakken. Leg de komkommer en wortel in een schaaltje en voeg daar de gembersiroop, rice vinegar en chilisaus aan toe. Even goed mengen en zet deze ook weer apart.

RONDE 3 Haal na 1 uur de deksel van de pan en schep even goed om. Controleer met twee vorken of je de jackfruit stukken al uit elkaar kunt trekken. Zo niet, laat ze dan nog eens 15 minuten in gesloten pan verder sudderen. Controleer na 15 minuten weer of je ze kunt pullen. Zo niet, verleng dan nog eens met 15 minuten. Indien wel, laat de deksel dan van de pan en trek alle stukjes uit elkaar. Zet een soep-/steelpan op het vuur met een laagje water, plaats daar het stoommandje op of meerdere stoommandjes op elkaar en stoom de buns in 10 minuten klaar.

RONDE 4 Bak de pulled jackfruit op hoog vuur nog even aan en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Beleg de buns met plakjes wortel en komkommer, ingemaakte uienringen, pulled jackfruit, taugé, bosuiringetjes en eventueel wat sesamzaadjes en/of pinda’s. En vergeet vooral niet te genieten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s