Moussaka met bechamelsaus

Moussaka met bechamelsaus

De eerste keer moussaka maken was voor mij een bevestiging dat ik dingen in mijn hoofd groter of moeilijker kan maken dan dat ze uiteindelijk zijn. Funny, but it is true! daarnaast vind ik het super moeilijk maar ook interessant om een gerecht te maken terwijl ik het “authentieke” gerecht niet ken. Zowel qua smaak niet als qua bereiding. En hoe ga ik dan te werk? Ik kijk hoe andere recepten zijn opgebouwd, welke kruiden toebehoren in de specifieke keuken en wat qua smaak bij elkaar matcht. Zo kwam ik tot deze heerlijke moussaka, weliswaar misschien niet authentiek maar wel ontzettend lekker! XXX

Ingrediënten
(4 – 9 personen)

 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • 1 zoete aardappel
 • 0,5 winterpeen
 • 1 witte ui
 • 2 knoflooktenen
 • 200 gr linzen (in blik)
 • 1 pak vegan rul gehakt
 • Vegan feta (Willicroft)
 • 2 el tomatenpuree
 • 1 el harissa
 • 200ml groentebouillon
 • 400 gr tomatenblokjes
 • 2 tl gedroogde oregano
 • 2 tl fenegriek
 • 1 tl komijnpoeder
 • 0,5 tl kaneelpoeder

Bechamelsaus

 • 50 gr plantaardige (bak)boter
 • 65 gr bloem
 • ca. 250 ml plantaardige melk
 • Mespuntje nootmuskaat
 • 2 el edelgistvlokken
 • Peper en zout

Bereidingstijd

 • +/- 10 min voorbereiding
 • +/- 45 min bereiding

Keukenhulpjes

Vergiet
Gietijzeren pan
Ovenschaal
Waterkoker
Maatbeker
Garde

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Verwarm de oven voor op boven en onder verwarming op 200°C. Kook alvast het water in de waterkoker en bereid de bouillon. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snij de wortel in stukjes en de courgette in vieren over de lengte en dan ook in kleine stukjes. Schil de aardappel en snij in plakjes van max. 0,5cm dik. Snijd de aubergine in even dikke plakken. En giet de linzen af en spoel na met koud water.

RONDE 1 Verwarm olijfolie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg vervolgens de wortel en vegan gehakt toe en bak mee. Voeg nu de gedroogde kruiden toe en voeg daarna de tomatenpuree en tomatenblokjes toe. Draai het vuur lager en voeg na enkele minuten de linzen, harissa en bouillon toe. Laat dit op middelhoog vuur pruttelen.

RONDE 2 Pak een steelpan en bereid hierin de bechamelsaus. Smelt boter in de pan, voeg nadat de boter een beetje bruin begint te worden de bloem toe. Bak dit tot dat de bloem begint te verkleuren en schenk dan langzaam de plantaardige melk erbij. Dit doe je onder continue roeren met een garde. Draai het vuur laag en voeg de nootmuskaat, edelgistvlokken en peper en zout naar smaak toe. Blijf roeren en voeg eventueel nog wat extra melk toe tot dat je de juiste dikte hebt (beslag dikte).

RONDE 3 Draai al het vuur uit. Pak de ovenschaal erbij en bouw de moussaka als volgt: Eerst gehaktsaus, dan zoete aardappel, daarna bechamelsaus, dan courgette en daarbovenop aubergine. Herhaal dit in 3 of 4 lagen en sluit af met aubergine en de vegan feta. Zet in de oven voor circa 40 minuten. Prik na 40 minuten met een satéprikker in de moussaka en voel of je nog harde groente voelt. Zo ja, zet ‘m dan nog 5 à 10 min in de oven. Laat daarna de moussaka nog even in de oven staan met de deur open. Verdeel daarna over de borden en eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s