Risotto – paddenstoelen – gekarameliseerde witlof – truffelolie

Truffelrisotto vind ik echt een allemansvriend. En ondanks dat dit waarschijnlijk het meest verkozen vega gerecht van veel restaurants is, verdient deze versie een plek op jouw Kerstmenu. In truffelolie gebakken paddenstoelen, truffelolie door de risottorijst, verse kruiden én niet te vergeten de ontzettend lekkere gekarameliseerde witlof. Ik ben persoonlijk niet zo’n witlof-fan, mede door haar bitterheid, maar door haar een klein beetje te tweaken is ze in dit gerecht lichtzoet van smaak. Een perfecte combinatie bij de hartigheid van de risotto. En om af te sluiten een geroosterde walnoten crumble voor de bite. XXX

Ingrediënten
(4 personen)

 • 350 gr risottorijst
 • 2 sjalotten
 • 1 knoflookteen
 • 150 gr oesterzwammen
 • 40 st bruine Shimeji paddenstoelen (Toko)
 • 4 takjes verse tijm
 • 4 blaadjes verse salie
 • 2 st witlof
 • 800 ml paddenstoelenbouillon (2 blokjes)
 • 250 ml witte wijn
 • 8 el edelgistvlokken
 • 1 el agavesiroop
 • 1 citroen (1 el citroensap)
 • Bakboter
 • Truffelolie
 • Peper en zout

Bereidingstijd

 • +/- 10 min voorbereiding
 • +/- 40 min bereiding

Keukenhulpjes

Maatbeker
Waterkoker
Citruspers
Crème brûlée brander (optioneel)

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Bereid de bouillon alvast voor. Snipper de sjalotten en hak de knoflook fijn. Snijd de oesterzwammen in dunne repen en pluk 40 stuks shimeji paddenstoelen van de kluit en snijd de onderkant eraf. Snijd de witlof in kwarten en verwijder de harde kern. Pers de citroen en snijd de salie in dunne reepjes.

RISOTTO Smelt boter in de pan. Fruit hierin de knoflook en ui. Voeg de oesterzwammen, tijm en salie toe en bak voor 5 minuten mee. Voeg vervolgens de rijst toe en bak dit droog mee voor 1 minuut. Blus af met de witte wijn, behoud een 1 à 2 vingers dikke bodem, en draai het vuur laag zodat het licht pruttelt. Zodra de wijn volledig is opgenomen voeg je een deel van de bouillon toe (ca. 200ml per keer). Dit laat je ook weer volledig opnemen voordat je de volgende erbij schenkt. Schud de pan af en toe zodat de rijst niet aan de bodem plakt. Stop met het toevoegen van bouillon wanneer de rijst nog een lichte bite heeft (de rijst mag dan nog wat vochtig zijn). Voeg de edelgistvlokken toe en breng op smaak met wat peper en zout. Draai het vuur uit, zet de deksel op de pan en laat het gerecht rusten.

WITLOF Tijdens de bereiding van de risotto bereid je ook de witlof en shimeji paddenstoelen. Smelt wat boter in een tweede koekenpan. Bak hierin de witlof op hoog vuur. Voeg na 5 minuten de wijn, citroensap en agavesiroop toe. Mocht je een crème brûlée brander in huis hebben dan kun je de witlof even kort flamberen (door de alcohol zal de witlof vlam vatten). Draai het vuur iets omlaag, schep af en toe om en laat karamelliseren.

SHIMEJI PADDENSTOELEN Verhit wat truffelolie in steelpan en voeg de shimeji paddenstoelen toe. Schenk daar een kleine hoeveelheid paddenstoelenbouillon bij en laat op hoog vuur pruttelen. Breng op smaak met wat peper en zout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s