Vegan Bourguignon- paddenstoelen – pastinaak – spruiten – walnoten crumble

Dit jaar geen vlees of vis in de hoofdrol? Maar wat dan wel? Wat dacht je van paddenstoelen! Een perfecte vervanger voor vlees in stoofgerechten door haar malsheid en vleesstructuur. Ben je geen paddenstoelen fan dan raad ik je echt aan om dit toch te proberen. Aan de smaak zal het zeker niet liggen! In plaats van een gewone aardappelpuree maak je er een romige pastinaakpuree bij. En als kers(t) op de taart nog wat boter-spruiten en een heerlijke walnoten crumble voor de bite. Oh en dikke vette tip; maak deze een avond van tevoren zodat de smaken een nacht heerlijk kunnen trekken! XXX

Ingrediënten
(8 personen)

 • 3 st portobellos
 • 175 gr kastanjechampignons
 • 30 gr gedroogde porcini
 • 75 gr bruine shimeji paddenstoelen (Toko)
 • 75 gr witte shimeji paddenstoelen (Toko)
 • 1 st winterpeen
 • 8 st sjalotten
 • 3 st knoflooktenen
 • 4 st laurierblad
 • 2 el tomatenpuree
 • 6 st pastinaak
 • 200 ml soja kookroom
 • 300 gr spruiten
 • 2 el sojasaus
 • 50 gr walnoten
 • 6 takjes verse tijm
 • 1 el bonenkruid
 • Plantaardige (bak)boter
 • Peper en zout
 • 100 ml gekookt water
 • 500 ml rode wijn
 • Olijfolie

Bereidingstijd

 • +/- 10 min voorbereiding
 • +/- 30 min bereiding

Keukenhulpjes

Maatbeker
Waterkoker
Staafmixer
Braadpan
Vergiet

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Kook een ruime hoeveelheid water in de waterkoker en laat de gedroogde porcini alvast trekken in 100 ml gekookt water. Hak de kastanjechampignons en portobellos in grove stukken en snijd de shimeji van de kluit af. Snijd alle sjalotten in kwarten, hak de knoflook fijn en snijd de winterpeen in grove stukken. Schil de pastinaak en snijd in blokjes.

BOURGUIGNON Smelt boter en een klein scheutje olijfolie in een braadpan. Fruit hierin de sjalotten en knoflook. Voeg vervolgens de winterpeen toe en bak even kort mee. Voeg daarna alle paddenstoelen toe en de geweekte porcini plus het vocht. Schep een aantal keer om en voeg dan de rode wijn, tomatenpuree, laurierbladen en tijm toe. Roer het geheel even goed door, zet dan de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat 30 minuten sudderen. Haal na 30 minuten de deksel van de pan, schep even om, voeg de sojasaus toe en naar smaak peper en zout. Draai het vuur uit en laat de deksel op de pan.

PASTINAAKPUREE Tijdens de bereiding van de bourguignon bereid je ook de pastinaakpuree en spruiten. Kook de pastinaak in 15 minuten gaar. Giet af, doe de pastinaak terug in de pan, voeg de kookroom en een klontje boter toe en pureer m.b.v. de staafmixer tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout.

SPRUITEN Snijd het kontje van de spruiten. Smelt een klont boter in een koekenpan en bak hierin de spruiten. Voeg na enkele minuten één eetlepel bonenkruid toe, bak even kort mee en voeg vervolgens een scheutje water toe. Zet een deksel op de pan en laat de spruiten nog 5 à 10 minuten stomen. Voeg wat peper en zout toe.

WALNOTEN CRUMBLE Hak de walnoten in grove stukken. Verhit een kleine koekenpan of sauspan en rooster hierin de walnoten krokant (5 à 10 min).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s