Vegan coquilles – tuinerwten – zeekraal – erwten crunch

Wie had gedacht dat je met alleen groente zoveel dierlijke gerechten kunt namaken? Ik niet toen ik de overstap maakte van alleseter naar vega en uiteindelijk ook van vega naar vegan. Maar eenmaal mezelf erin verdiept, ging er een wereld voor mij open. Ik denk dat dit gerecht dat ook bevestigt. De Koningsoesterzwam of King Oyster zoals velen ‘m kennen heef een heerlijke zachte en vleesachtige stam. Deze kun je bijvoorbeeld met een vork raspen tot vegan pulled pork óf je snijdt ‘m in evenredige plakken. Een avondje marineren in de koelkast, bakken in boter en het is net alsof een coquille op je tong smelt. Eet smakelijk XXX

Ingrediënten
(4 personen)

 • 3 st King Oyster paddenstoelen (Toko)
 • 1 el vega fish sauce (Veggie4U)
 • 1 el vega oyster sauce (Veggie4U / Toko)
 • 2 el gedroogde zeewier crunch (Toko)
 • 1 citroen (1 el citroensap)
 • 1 el mirin
 • 1 el donkere sojasaus
 • 1 bakje zeekraal
 • 150 gr tuinerwten (diepvries)
 • 50 ml room
 • Plantaardige bakboter

Bereidingstijd

 • +/- 10 min voorbereiding
 • +/- 35 min bereiding
 • Evt. “coquilles” één nacht marineren in koelkast

Keukenhulpjes

Vergiet
Zeef
Citruspers
Tupperware doosje
Staafmixer
Deegspatel

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Snijd de steel van de King Oysters in 4 evenredige schijven en breng een ruitjespatroon aan op de boven en onderkant van iedere schijf. Meng de vissaus, oestersaus, gedroogd zeewier, citroensap, mirin en sojasaus in een tupperware bakje en voeg de stelen toe. Schud (met deksel) goed door elkaar en zet evt. een nachtje in de koelkast.

VEGAN COQUILLES Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak op middel tot laag vuur de vegan coquilles. Iedere kant ongeveer 7 minuten. Als je de coquilles niet een nacht hebt gemarineerd in de koelkast, voeg dan na de 1e keer draaien de marinade toe. Laat een klein beetje over als saus.

TUINERWTEN CRÈME Kook de doperwten in 10 minuten gaar. Giet af en voeg de kookroom en wat boter toe (ca. 25gr). Pureer dit m.b.v. een staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Druk de gepureerde erwten vervolgens met een deegspatel door een zeef en vang de crème op in een kom. Blijf doorgaan tot dat je enkel de schillen overhoudt. Dep het overblijfsel droog met een keukenpapiertje.

ERWTEN CRUNCH Verhit in een steel- of sauspan ongeveer 1cm aan olie tot ongeveer 180ºC. Frituur de helft van de doperwtenschillen tot ze verkleuren. Laat uitlekken op een keukenpapiertje.

GARNERING Leg de zeekraal op de “coquilles”, maak een swirl van de vissaus en top af met de erwten crunch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s