Tomatenrisotto met gegrilde groente

Ik denk dat wanneer ik een keuze zou moeten maken wat mijn tweede favoriete gerecht uit de Italiaanse keuken is dat ik dan voor risotto zou kiezen. En echt in alle geuren, kleuren en smaken. Risotto is een bekend rijstgerecht uit Noord-Italië. Het is niet heel moeilijk om te bereiden en toch zijn er niet veel mensen die dit snel thuis zullen maken. En met een reden, want dit gerecht is dan misschien niet zo ingewikkeld maar het vereist heel veel geduld en een goede portie liefde. Er is ook geen vaste bereidingstijd want dit verschilt weer per rijstsoort en de stand van jouw kook pit.
Dit recept stilt de hongerige trek van zowel veganisten als flexitariërs en is even romig als wanneer je echte Parmigiano gebruikt. Eentje om je vingers bij af te likken, MAMMA MIA!

Tip: Vergeet niet tussen het bouillon gieten door de rijstkorrels te proeven om zo de ideale gaarheid te bepalen!

Ingrediënten (3 – 4 personen)

 • 225 gr risottorijst
 • 1 grote rode ui
 • 3 knoflooktenen
 • 2 el balsamicoazijn
 • 150 ml gezeefde tomaten
 • 500 ml groentebouillon (hoeveelheid naar garing)
 • 2 el zongedroogde tomatenreepjes
 • 1 courgette
 • 300 gr cherrytomaten
 • 2 rode paprika’s
 • Verse basilicum
 • Edelgistvlokken (Vantastic)

Bereidingstijd

 • +/- 15 min voorbereiding
 • +/- 40 min bereiding
 • +/- 10 min rusten

Keukenhulpjes

Grill pan
Mengkom

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Snijd de knoflook en rode ui en houd deze apart. Snijd de courgette in kwartjes, de cherrytomaten door de helft en de rode paprika’s in blokjes. Vang dit op in een mengkom of houd apart op je snijplank. Weeg alvast de risottorijst af en kook het water voor de bouillon.

RONDE 1 – Verwarm een scheutje olijfolie in de pan en voeg de rode ui en knoflook toe. Fruit tot de rode ui glazig wordt. Voeg de risottorijst toe en bak ongeveer 5 min. de rijst zodat de mondjes van de risottorijst goed openen en de rijst daardoor de bouillon beter kan opnemen. Meng ondertussen de gezeefde tomaten met de groentebouillon. Draai het vuur omlaag en giet de risottorijst af met de balsamicoazijn. Zet vervolgens de rijst onder water met de tomaten-groentebouillon. Het mengsel mag licht pruttelen zodat de rijst het vocht langzaam opneemt. Wanneer de bouillon bijna volledig is opgenomen, dan schep je er weer een scheut bouillon bij. Herhaal dit tot de rijst nog een lichte bite heeft.

RONDE 2 – Pak een grillpan erbij en grill de groente in een scheutje olijfolie. Voeg wat zout, peper en gedroogde chilivlokken toe om deze op smaak te brengen. Draai het vuur van de risotto uit, schep de zongedroogde tomaatreepjes en edelgistvlokken door het gerecht. Laat de risotto afgedekt rusten voor ongeveer 10 minuten. Verdeel de risottorijst over de borden/kommen, beleg met de gegrilde groente en top af met verse basilicum en voor de lekker nog een klein beetje (vegan) parmezaanse kaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s