Saté tempeh ketjap

Dit is een lekkere creatie van saté babi alleen dan natuurlijk zonder varkensvlees. Een superlekker en simpel Oosters recept waar niet veel voor nodig is. Ik heb gekozen om de marinade uitsluitend met gedroogde kruiden te maken maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om er een aantal voor verse te vervangen. Of je doet het gewoon beide voor de éxtra smaak! Tempeh is overigens een verrassend veelzijdig product. Het neemt ontzettend goed marinades in zich op, maar behoud wel z’n stevigheid. Voor wie tempeh nog niet echt kent; tempeh wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Dit is anders dan de bekende tofu of tahoe wat van gestremde sojamelk wordt gemaakt. Ik vind de smaak van naturel tempeh echt niet lekker, maar je eet/at je kip ook niet rauw en niet-gekruid, toch?! Laat het lekker een aantal uurtjes of een nachtjes marineren en het verbaast je hoe lekker dit ingrediënt eigenlijk is!

Ingrediënten (3 – 4 personen)

 • 200 gr tempeh
 • 1 bakje peulen/sugarsnaps
 • 4 handjes taugé (ca. 400 gr)
 • 1 zoete puntpaprika
 • 1 stronk paksoi
 • 1 sjalotje
 • 1 knoflookteen
 • 1 limoentje
 • Witte sesamzaadjes
 • 300 gr zilvervliesrijst
 • 8 (geweekte) satéprikkers

Ingrediënten marinade

 • 1 tl korianderpoeder
 • 0.5 tl komijnzaadpoeder
 • 0.5 tl gemberpoeder
 • 0.5 tl laos
 • 0.25 tl kurkuma
 • 0.5 tl keukenzout
 • Snufje versgemalen peper
 • 1 tl uienpoeder
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 2 tl sambal oelek
 • 1 tl citroensap
 • 1 tl bruine suiker
 • 5 el ketjap manis

Bereidingstijd

 • 3 uur marineren
 • +/- 20 min voorbereiding
 • +/- 30 min bereiding

Keukenhulpjes

Vijzel
Mengkom
Grill pan
Wok

Ready, set, cook……..

DE MARINADE Meng voor de marinade alle droge kruiden in een vijzel en stamp fijn. Wanneer je korianderzaad gebruikt in plaats van poeder haal het kruidenmengsel door een fijne zeef en vang op in een kommetje. Zo voorkom je dat de vliesjes van het korianderzaad in je gerecht terechtkomen. Voeg vervolgens in dit kommetje de sambal, suiker, ketjap manis en het citroensap toe. Snijdt het blok tempeh door de helft zodat je 2 blokken van ca. 0,5 – 1cm dik hebt. Verdeel beide blokken in totaal 8 evenredige repen. De uiteindes zullen iets dunner zijn.  Giet nu de marinade over de tempeh blokken en zet aan de kant. Draai af en toe de blokken een kwartslag zodat iedere kant kan marineren.

DE VOORBEREIDING – Verwijder de vlezige draad van de rechte kant van de peulen door de uiteindes bijna helemaal te doppen en vervolgens langs de rechte kant te trekken. Snijd de puntpaprika evenals de paksoi in zijn geheel in eetbare reepjes. Snipper de sjalot en hak de knoflookteen fijn.

RONDE 1 – Kook de zilvervliesrijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Steek de satéprikker door de tempeh blokken. Doe een scheutje olijfolie in de wok pan en fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg nu de peulen en paprika toe in de wok pan en wok voor ongeveer 5 min. Breng op smaak met peper en zout. Voeg vervolgens de paksoi en de taugé toe aan het groentemengsel en besprenkel met sap van een limoen en wat sesamolie. Wok nog even voor 5 minuten en draai dan het vuur uit.

RONDE 2 – Verwarm de grillpan met olijfolie, deze mag goed warm worden. Wanneer de grillpan op temperatuur is leg hierin de tempeh spiesjes en draai het vuur naar middelhoog. Bak iedere zijde voor ongeveer 5 minuten. Het is niet erg dat de buitenkant een beetje zwart wordt. Dit geeft de spiesjes een extra diepe zoet pittige smaak.

RONDE 3 Rooster de sesamzaadjes goudbruin in de steelpan. Blijf er goed bij, want ze kunnen ineens heel hard gaan en je wilt geen verbrande zaadjes. Pak een kom of een diep bord. Leg hierop de rijst en daarbovenop het groentemengsel en de saté tempeh ketjap spiesjes. Bedek de spiesjes met 2 a 3 eetlepels van de ketjap marinade en garneer met de geroosterde sesamzaadjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s