Jambalaya met bonen

Ik had er zelf tot ongeveer een jaar geleden nog nooit van gehoord, maar ik kwam er dus achter dat dit één van mijn papa’s favoriete gerechten is. Jambalaya klinkt in mijn oren vrij exotisch en ziet er ook erg exotisch uit door z’n aardse en felle groente kleuren. Helaas is het verhaal achter het gerecht minder exotisch dan men denkt, maar daarentegen zeker één die niet mag ontbreken in onze keuken. Jambalaya is een rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en Cajunse keuken in Louisiana, Noord-Amerika (dit deel werd vroeger beheerst door Spanje). In Amerika wordt dit gerecht natuurlijk altijd met vlees gegeten maar er zijn ook heel veel lekkere vegetarische/veganistische varianten. Bijvoorbeeld deze met lekker veel bonen! Het gerecht straalt één en al vrolijkheid en smaak uit door de ruime hoeveelheid kruiden die erin verwerkt zitten én het gebruik van kleurrijke groente en bonen. Je kunt dit eigenlijk vergelijken met een pittige paella uit Spanje, waar het gerecht ook van afgeleid is. Eén voordeel ten opzichte van de paella, je hoeft er niet 1 à 2 uur voor uit te trekken om ‘m te maken. Snel aan de slag dus!

Ingrediënten (3 – 4 personen)

 • 200 gr zilvervliesrijst (mag ook een andere rijstsoort zijn)
 • 1 witte ui
 • 0,5 rode peper
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 rode paprika
 • 1 groene paprika
 • 400 gr gepelde tomaten (blik)
 • 400 gr kidneybonen (blik)
 • 200 gr kikkererwten (blik)
 • 150 gr maïs (blik)
 • 2 stengels bosui
 • 500 ml groentebouillon
 • 2 tl paprikapoeder
 • 2 tl uienpoeder
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl gedroogde tijm
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 1 tl gedroogde basilicum
 • 0,5 tl cayennepeper
 • 1 tl zou
 • 1 tl zwarte peper

Bereidingstijd

 • +/- 20 min voorbereiding
 • +/- 30 min bereiding

Keukenhulpjes

Maatbeker
Weegschaal
Vergiet

Ready, set, cook……..

DE VOORBEREIDING – Snipper de ui, snijd de rode peper in ringetjes, hak de knoflook fijn en snijd de bleekselderij in maantjes. Meet alvast de kruiden af en meng even goed door elkaar. Snijd de rode en groene paprika in blokjes, spoel de kidneybonen, maïs en kikkererwten alvast af en zet de bouillon alvast klaar. Weeg als laatste de zilvervliesrijst af.

RONDE 1 – Fruit de ui, rode peper, knoflook en bleekselderij in een scheut olijfolie. Ik gebruik hiervoor een koekenpan zodat de warmte evenredig verdeeld wordt. Wanneer de ui en bleekselderij glazig is, voeg dan de kruiden toe en bak voor 5 minuten mee zodat de smaken goed vrijkomen. Voeg nu de paprika’s en daarna de zilvervliesrijst toe. Blus af met de bouillon en de gepelde tomaten. Roer even goed door en doe vervolgens de deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat 20 – 30 min. (tot al het vocht is opgenomen) pruttelen.

RONDE 2 – Haal de deksel van de pan wanneer al het vocht is opgenomen en voeg dan als laatste de kidneybonen, mais en kikkererwten toe. Verwarm dit nog even mee. Snijdt de bosui in ringetjes, draai het vuur uit, schep de jambalaya op en top af met wat bosui. Smikkelse!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s