Bao Buns met Pulled Oats Smoor

Ohhhh jongens, ik ben zo enthousiast! Mijn eerste samenwerking was een feit. Ik was gevraagd om voor het Finse bedrijf Gold&Green Foods hun vernieuwde Pulled Oats onmisbaar te maken in de vegetarische en/of veganistische keuken.

Op hun eigen website hebben ze al een kleine verzameling aan receptjes staan zoals een nachoschotel, een macaronischotel of een heerlijk roerbakgerecht. Diegenen die de Pulled Oats al eerder in huis hebben gehaald, weten dat je ook op de achterkant van de verpakking een heerlijk gerechtje vindt.

Ik wilde het dus over net een andere boeg gooien en maakte een daging smoor maar dan van pulled oats. Heerlijk geserveerd op een bao bun met ingemaakte ui, dunne wortelplakjes, sesamzaadjes en een sriracha-mayo dressing. Geweldig! Ik ben benieuwd naar jullie ervaring =)

Ingrediënten (8 stuks)

 • 350 gr Pulled Oats (Gold&Green Foods)
 • 1 rode peper
 • 1 witte ui
 • 2 knoflooktenen
 • 1 el korianderpoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 tl nootmuskaat
 • 3 el ketjap
 • 1 el tamarindepasta
 • 1 laurierblad
 • 100 ml groentebouillon
 • 1 rode ui
 • 1 el appelciderazijn
 • 1 tl suiker
 • 0,5 winterpeen
 • 4 el sesamzaadjes (witte)
 • 4 el veganaise (Zaanse Hoeve)
 • 1 el sriracha
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Bereidingstijd

 • +/- 10 min voorbereiding
 • +/- 20 min bereiding

Ingrediënten Bao Buns

 • 250 gr bloem
 • 3,5 gr gist
 • 3,5 gr zout
 • 150 ml lauwwarm water
 • 0,5 el zonnebloemolie
 • 0,5 el suiker

Keukenhulpjes

Evt. keukenmachine met deeghaak
(Jam)Pot
Mengkom
Gietijzeren pan
Waterkoker/Maatbeker
Mandoline
Stoommandjes (handigste is de grootste te kiezen)

Ready, set, cook……..

DE BAO VOORBEREIDING – Mix de bloem, gist, olijfolie en suiker in een kom. Voeg daar langzaam het water aan toe. Mix tot het mengsel een mooie gladde deegbol is. Leg de deegbol in een grote kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg zeker 1 à 1,5uur rijzen op kamertemperatuur. Haal vervolgens de vochtige theedoek eraf, pers voorzichtig de lucht uit deegbol en verdeel in 8 stukken. Draai weer mooie bolletjes en laat nog 30 minuten afgedekt onder een vochtige theedoek rijzen.

DE SMOOR VOORBEREIDING – Snijd de rode ui in ringen en stop deze samen met de appelciderazijn en suiker in een (jam)pot. Schud even goed en zet 1 uur apart. Snipper de witte ui, snijd de rode peper in ringetjes en hak de knoflook fijn. Bereid de bouillon alvast. Schaaf de peen met behulp van de mandoline en bereid de sriracha-mayo door de veganaise en sriracha te mengen (bewaar in de koelkast).

RONDE 1 Verhit een scheutje olijfolie in een gietijzeren pan en fruit de witte ui, knoflook en rode peper. Voeg de pulled oats toe samen met de gedroogde kruiden. Voeg na enkele minuten het laurierblad, de tamarindepasta, de ketjap en groentebouillon toe, draai het vuur laag tot middelhoog en laat 10 minuten met de deksel op de pan stoven. Draai het vuur uit, proef de smoor en voeg eventueel nog wat zout, peper en chilipeper poeder toe naar smaak.

RONDE 2 Breng in een pan een laag water aan de kook. Verwijder de theedoek, rol de bollen tot ovalen plakken van ongeveer 1 cm dik. Beleg een helft met een stukje bakpapier en vouw de punten naar elkaar toe. Bedek de bodem van de stoommandjes met een stukje bakpapier met gaatjes of een stoomblad. Leg daarop de deeg plakken, zet de deksel erop en stoom de buns in 10 minuten gaar. Zet een koekenpan op het vuur en rooster ondertussen de sesamzaadjes tot dat deze mooi bruin kleuren.

RONDE 3 Verwijder het bakpapier van de bao buns. Leg de wortelschijfjes even kort in het warme water waarboven je de bao buns hebt gegaard zodat ze iets zachter worden. Dit hoeft echt maar maximaal 1 minuut. Beleg de bao buns met de “daging” smoor, wortelschijfjes, ingemaakte ui, sesamzaadjes en sriracha-mayo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s